Waarom is SEO belangrijk?

waarom seo belangrijk
Leestijd: 8 minuten

Veel mensen weten nog niet waarom SEO belangrijk is. SEO is ontzettend belangrijk om op een gratis en organische manier meer bezoekers naar je website te krijgen. Wanneer je meer wilt verkopen in je website zonder kosten aan advertenties uit te geven, is SEO dé oplossing. Wil je voor lange termijn meer bezoekers op je website? Ook dan is SEO de oplossing.

Wat is SEO eigenlijk?

SEO staat voor Search Engine Optimalization, wat zoekmachine optimalisatie betekend. Het is de kunst hierbij om op een gratis manier zo hoog mogelijk in de zoekresultaten van zoekmachines als Google te komen. De vertaling zegt al wat SEO is; je zorgt ervoor dat je website geoptimaliseerd is voor zoekmachines, zodat deze goed gevonden kan worden.

Zoekmachine optimalisatie

Zoekmachine optimalisatie is belangrijk om meer bezoekers naar je website te krijgen. Wanneer iemand op een zoekterm zoekt, gaat Google alle websites op het internet af om de juiste websites te vinden. Dit heet ‘crawlen‘. Daarna gaat Google de beste resultaten ordenen. Het beste resultaat komt bovenaan in de zoekresultaten te staan. Dit proces heet ‘indexeren’.

Je kunt je website optimaliseren voor zoekmachines als Google, Bing en Yahoo. Er zijn verschillende factoren waardoor je een website hoger kunt laten eindigen in de zoekresultaten.

Ik kan als klein bedrijf toch nooit op tegen de grote jongens?

Nee, dat is niet waar. Jaren geleden was het lastig om als klein bedrijf boven de grote bedrijven te ranken, omdat deze grote bedrijven veel links naar hun website hadden (backlinks). Google vond kwantiteit toen belangrijker dan kwaliteit. Gelukkig is dat al een aantal jaar niet meer zo.

Wanneer jouw website consistent goede content plaats die het publiek aanspreekt, je de snelheid van je website verbeterd en de juiste zoekwoorden gebruikt, kan ook jouw website bovenaan in de zoekresultaten van Google verschijnen.

Google Analytics is een handige tool om het aantal bezoekers op je website bij te houden.

De belangrijkste SEO-factoren

Er zijn veel factoren die bepalen hoe hoog je website wordt geplaatst in zoekmachines. De vijf belangrijkste factoren schrijf ik hieronder uit.

#1. Keywords

Zorg ervoor dat je de juiste zoekwoorden op je website gebruikt. Kom erachter waar je doelgroep naar zoekt, en gebruikt deze woorden in je website. Het is nog beter om keyphrases te gebruiken; dit zijn zinnen van 3/4 woorden waar mensen op zoeken. Op deze keyphrases kun je namelijk een stuk beter ranken in Google.

Deze keywords en keyphrases kun je makkelijk vinden met gratis tools als Answer The Public en Ubbersuggest.

#2. Snelheid

Wanneer jij een website bezoekt, wil je niet 5 seconden wachten voordat de pagina is geladen, toch? Precies. Zorg er daarom voor dat je website snel wordt geladen. Dit doe je door kleinere afbeeldingen te gebruiken of door minder bewegende elementen in je website toe te voegen.

Met tools als GTmetrix en PageSpeed Insight van Google kun je kijken hoe snel jouw website is. Het is belangrijk dat je snelheid maximaal 1.5 seconden is, alles daarboven is niet goed.

#3. Consistent artikelen plaatsen

Google wil websites laten zien die relevant zijn voor de zoeker. Daarom is consistent bloggen belangrijk voor de SEO. Een website die al 3 jaar niet meer ge-update is, is niet bepaald relevant. Zorg er dus voor dat je iedere week minstens 1 artikel plaats. Deze artikelen kunnen overal over gaan, zolang het maar bij je bedrijf past en je de juiste zoekwoorden in je artikel gebruikt. Wanneer je een nieuwe website hebt, is het aan te raden om iedere week 2 tot 3 artikelen te plaatsen. Je kunt deze blog-artikelen zelf schrijven, of gebruik maken van een tekstschrijver of SEO-specialist.

Het is belangrijk dat de artikelen uit ongeveer 1500 (minimaal 1000) woorden bestaan. Google houd van lange teksten, omdat hier meer kennis in zit. Zorg er wel voor dat de inhoud van de tekst nuttig is, en schrijf geen ‘onzin’ om maar aan meer woorden te komen. Dit zal ervoor zorgen dat bezoekers je website snel verlaten.

Timmermans Media is gespecialiseerd en het schrijven van SEO vriendelijke artikelen die goed ranken in de zoekmachines. Meer hierover kun je hier vinden.

#4. Backlinks

Backlinks zijn niet meer zo belangrijk voor SEO als vroeger, maar ze zijn nog steeds een belangrijke factor als het over ranken in Google gaat. Backlinks zijn links van andere websites, die naar jouw website linken. Hierdoor weet Google dat jouw website een belangrijke website is. Deze backlinks kun je krijgen door goede content te schrijven. Je content wordt dan zo belangrijk dat andere websites jouw website als ‘autoriteit’ gaan zien, en naar jouw artikelen gaan linken.

Het is ook mogelijk om backlinks te kopen. Dit noemen we black-hat SEO en is illegaal. Wanneer Google hier achter komt, krijg je een straf, en zal je website nauwelijks weergegeven worden in de zoekresultaten.

#5. Interne links

Interne links hebben hetzelfde principe als backlinks, alleen is de bron anders. Interne links komen vanaf je eigen website, wanneer je bijvoorbeeld vanuit het ene artikel linkt naar het andere artikel.

Door een goed plan voor de interne links op te zetten, kun je een artikel enorm laten stijgen in de zoekresultaten van Google. Zorg ervoor dat je een groot artikel schrijft over een onderwerp. Vervolgens schrijf je 20 ‘kleinere’ artikelen welke over andere onderwerpen gaan, maar nog steeds een link hebben met het grote artikel. Vervolgens link je vanuit deze kleine artikelen naar het grote artikel. Google zal er zo achterkomen dat het grote artikel een belangrijke tekst is.

Waarom SEO belangrijk is vanaf de beginfase van je website

Het is belangrijk om je al bezig te houden met SEO vanaf het begin van je website. Scherm je website daarom nooit af voor Google door middel van een ‘Onder Constructie’- of ‘Opent Binnenkort’-pagina. Google houd ervan om te zien hoe je website groeit. Maak je ook geen zorgen om de bezoekers: een nieuwe website trekt nog geen organische bezoekers.

Door SEO vanaf het begin van je website toe te passen, is de hele structuur van de website gebouwd op de SEO strategie. Dit gaat er op de lange termijn voor zorgen dat je website sneller en beter gevonden wordt door Google.

Ga daarom op zoek naar een webdesigner die ervoor vanaf het begin van je website voor zorgt dat hij geoptimaliseerd is voor SEO.

Zullen wij je website even goed laten ranken in Google?

Nu je weet waarom SEO belangrijk is, weet je ook de noodzaak van een website die geoptimaliseerd is voor zoekmachines. Ben jij op zoek naar een nieuwe website die goed gevonden wordt op Google? Timmermans Media is al jaren gespecialiseerd op het gebied van webdesign en SEO. Wij zorgen dat uw nieuwe website rankt op de relevante zoekwoorden, goede content bevat en kunnen zorgen voor de nodige interne- en backlinks.

Wil je jouw artikelen door Timmermans Media laten schrijven? Neem dan contact op met ons door een e-mail te sturen naar info@timmermansmedia.nl of te bellen naar 073-2080036. We vertellen je dan graag meer over de mogelijkheden en prijzen.

Heb je vragen, of wil je graag jouw ervaringen over dit onderwerp met anderen delen? Laat dan hieronder een reactie achter. Wij zullen er alles aan doen om op je vraag of opmerking te reageren.

PS: Wil jij nog meer te weten komen over marketing? Wordt dan lid van onze besloten Facebookgroep. Het is gratis voor ondernemers die samen met andere ondernemers hun marketing willen verbeteren.

Over de auteur.

Matt Timmermans

Matt Timmermans

Matt heeft Timmermans Media in 2018 opgericht als webdesign bureau. Nadat hij zijn marketing studie in 2020 had voltooid, ging hij full-time aan de slag als ondernemer en marketeer. Naast het schrijven van blogs op Timmermans Media, verzorgt hij ook de content marketing (cryptocurrency), SEO en webdesign voor verschillende bedrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populaire artikelen.

Klaar om te groeien?

Plan dan nu (vrijblijvend) een telefoon- of videogesprek met ons in.