Shopify of WooCommerce: welke software kun jij het beste gebruiken voor je webshop? Wanneer je een webshop wil beginnen vraag je je al snel af of je Shopify of WooCommerce moet gebruiken. Ieder e-commerceplatform heeft zo zijn eigen voordelen, maar deze voordelen zijn wel afhankelijk van de soort webshop die je wilt hebben.
We gaan daarom dieper in op wat beide e-commerce platformen te bieden hebben en wat dit voor jou kan betekenen. Uiteindelijk zal dan duidelijk zijn of je beter Shopify of WooCommerce kunt gebruiken voor jouw webshop.
Bij welk platform heb je meer te zeggen over het design?
Het is natuurlijk belangrijk dat je zelf het ontwerp van je webshop kunt aanpassen. Je wilt je klanten natuurlijk zo goed mogelijk bedienen, en een design dat is geoptimaliseerd voor jouw doelgroep is hierbij van groot belang.
Wanneer je een stap verder wil gaan en je webshop wil optimaliseren voor conversies, is het natuurlijk fijn als je zo veel mogelijk controle hebt over hoe jouw webshop er uit ziet.
Shopify
Bij Shopify kun je uit ontzettend veel verschillende thema’s en templates kiezen. Shopify laat deze templates maken door professionals, en daarom zien de ontwerpen er altijd gelikt uit. Hierdoor kun je dus een ontwerp importeren dat al is geoptimaliseerd voor conversies. Vervolgens kun je zelf nog de afbeeldingen, kleuren, afmetingen, etc. aanpassen zodat het thema gepersonaliseerd is.
De templates van Shopify zijn over het algemeen erg duur. Je betaalt al gauw $180 voor een mooi thema. Er zijn ook gratis thema’s beschikbaar, maar deze zijn vaak net wat minder goed dan een professioneel thema. Daarbij worden gratis thema’s ook door veel andere webshops gebruikt. Hierdoor is je webshop al minder snel uniek.
WooCommerce
WooCommerce is een plug-in voor WordPress CMS-systeem. Hierdoor kun je dus ieder WordPress thema gebruiken voor jouw webshop. Echter is niet ieder thema gemaakt om als webshop te gebruiken. Je merkt dus al gauw wanneer je een verkeerd thema hebt uitgekozen. Gelukkig zijn er op het internet genoeg gratis en betaalde varianten van thema’s te vinden die je voor een WooCommerce webshop kunt gebruiken.
Binnen WordPress heb je ook nog de keuze tussen verschillende websitebouwers. Zo heb je Layers, maar natuurlijk ook Elementor. Wanneer je Elementor gebruikt in combinatie met het Hello-thema, heb je eigenlijk bijna alles in de eigen hand. Echter heb je al snel andere plug-ins nodig als je bepaalde elementen wil bewerken. Zo is het bijvoorbeeld niet makkelijk om de winkelmand te bewerken. Voor het bewerken van de betaalpagina heb je ook een speciale plug-in nodig.
Wat is dan beter: Shopify of WooCommerce?
Wanneer je voor Shopify kiest kun je makkelijker een ontwerp of thema installeren en aanpassen. Echter ben je hier vaak wel beperkt tot de aanwezige thema’s.
Bij WooCommerce heb je veel meer vrije ruimte. Je kunt bijna alles aanpassen. Toch zul je wel wat meer ervaring moeten hebben met WordPress wanneer je alles wil kunnen aanpassen.
Welke software is beter voor SEO?
Jouw webshop moet goed gevonden worden door zoekmachines als Google, Bing en Yahoo om zoveel mogelijk verkopen te kunnen realiseren. Natuurlijk heb je zelf een grote invloed op de SEO door koopgerichte zoektermen te gebruiken, maar ook het platform dat je gebruikt moet geschikt zijn voor SEO. Dat heeft met name met de technische SEO te maken.
Wanneer de software van een e-commerceplatform een rommeltje is, duurt het lang voordat een webshop is geladen. Een trage webshop scoort slecht in Google. Maar Google houd ook niet van webshops die een rommelige code hebben. Welk platform is dan beter als we kijken naar de SEO?
Shopify
Platform Shopify biedt verschillende functies als het aankomt op SEO. Toch zijn deze functies redelijk beperkt. Je bent dus niet compleet vrij wanneer je je Shopify wil inregelen voor SEO. Echter heeft Shopify zelf ook al veel instellingen automatisch geoptimaliseerd voor SEO. Je hoeft dus zelf ook niet meer zo veel te doen.
Daarbij is Shopify over het algemeen minder traag dan WooCommerce, wat de SEO ook nog eens ten goede komt. Je zou daarom het beste voor Shopify kunnen kiezen wanneer je een webshop wil die volledig geoptimaliseerd is voor SEO.
WooCommerce
WooCommerce biedt een stuk meer functies op het gebied van SEO. Dit komt doordat er tal van plug-ins zijn die hier op inspelen. Denk bijvoorbeeld aan Yoast SEO; hiermee kun je jouw website volledig optimaliseren voor SEO.
Een nadeel van WooCommerce is dat het een stuk trager is dan Shopify. Het is in feite een ‘hack’ op WordPress; WordPress is namelijk nooit gemaakt om als webshop te dienen. Hierdoor is de code wat rommeliger, waardoor de webshop trager is.
Wat zijn de kosten per e-commerceplatform?
Natuurlijk wil je van te voren weten hoeveel je webshop gaat kosten. Je wil geen geld verspillen aan een platform dat het niet waard is. Het is daarom goed om te kijken naar het verschil in prijs, zodat je van te voren weet wat je ongeveer kwijt bent.
Shopify
Het is erg duidelijk hoeveel je betaald voor Shopify en wat je hier vervolgens voor krijgt. Shopify biedt namelijk pakketten aan voor een en dezelfde prijs, en vervolgens kun je duidelijk zien wat je krijgt voor ieder prijspakket.
Voor Shopify betaald je minimaal $29 per maand. Hier is de software, hosting, subdomein(en) en SSL-certificaat bij inbegrepen. Ook alle overige functies die Shopify biedt zijn bij deze prijs inbegrepen.
WooCommerce
Voor WooCommerce is het echter wat lastiger om te bepalen hoeveel je kwijt bent. Dit is een gevalletje ‘je kunt het zo gek maken als je wilt’. WooCommerce is gratis, maar daarvoor krijg je alleen standaardfuncties. Wanneer je extra functies wilt, zul je extra plug-ins moeten installeren. Vaak kosten deze plug-ins geld (een jaarlijks bedrag tussen de $30 en $100).
Voordat je met WooCommerce begint is het dus lastig inschatten hoeveel je hieraan gaat besteden. Wil je bijvoorbeeld automatische software voor automatische facturering toevoegen aan je webshop? Voor zo’n plug-in betaal je al snel $50 per jaar.
Welke betaalmogelijkheden worden er geboden?
Uiteindelijk zullen je bezoekers natuurlijk moeten afrekenen voordat ze jouw webshop verlaten. Daarom is het belangrijk dat het betaalproces zo makkelijk mogelijk verloopt. Wanneer klanten problemen ondervinden op het moment dat ze willen afrekenen, kunnen ze alsnog besluiten om de webshop zonder aankoop te verlaten.
Shopify
Shopify heeft zijn eigen betalingsgateway. Deze is automatisch geïnstalleerd, en daarom hoef je hier verder bijna niet naar om te kijken. Het is ook mogelijk om extra gateways te gebruiken, maar hier brengt Shopify wel extra kosten voor in rekening.
WooCommerce
Er zijn ontzettend veel betaalmogelijkheden binnen WooCommerce. Populaire gateways als Stripe, PayPal, Square en Authorize.Net worden standaard ondersteund door WooCommerce. Daarnaast kun je Mollie installeren om klanten te laten betalen via iDeal, creditcard, Klarna, Bankcontact, etc. Genoeg opties dus!
Hoe zit het met de gebruikersvriendelijkheid?
Je wilt dat jouw e-commerceplatform natuurlijk wel makkelijk te gebruiken is. Het is daarom belangrijk dat het platform gebruikersvriendelijk is, zodat je snel en makkelijk aan de gang kan. Hoe is de gebruikersvriendelijkheid van Shopify en WooCommerce?
Shopify
Shopify is ontzettend gebruikersvriendelijk. De moeilijke handelingen worden namelijk al door Shopify gedaan. Het enige dat je zelf hoeft te doen is alles personaliseren. Je kunt een op maat gemaakt thema kiezen, de betalingsgateway is al geïnstalleerd, de tools staan al klaar en de webshop staat vanaf het begin al klaar voor gebruik. Hierdoor is het ook voor mensen die helemaal niks weten over het opzetten van een webshop makkelijk om snel te beginnen.
WooCommerce
Helaas is WooCommerce iets minder gebruikersvriendelijk. Je zult een hele hoop zelf moeten regelen voordat je daadwerkelijk kunt starten met het verkopen van producten. Hiervoor heb je wel wat kennis over WooCommerce en WordPress nodig. Daarom wordt WooCommerce ook eerder gebruikt door professionele website- en webshopbouwers.
Welk platform biedt de meeste functies?
Om alles zo geautomatiseerd mogelijk te laten verlopen wil je het liefst zo veel mogelijk functies aan je webshop toevoegen. Echter moet het platform waar je webshop op draait dan wel deze mogelijkheid bieden. Wanneer een platform maar een aantal functies biedt, zit je gevangen in je eigen webshop.
Shopify
Er zijn verschillende functies in Shopify gebouwd die je kunt gebruiken. En dat zijn er een hele hoop. Echter ben je wel redelijk tot deze functies aangewezen. Wanneer je iets wil realiseren dat niet binnen deze functies is te vinden loop je al snel tegen een muur op. Het is dan namelijk niet mogelijk om dit alsnog realiseerbaar te krijgen.
WooCommerce
Doordat WooCommerce open-source is, zijn de functies die het biedt oneindig. Voor iedere wens die je hebt is wel een plug-in te vinden. En kun je geen plugin vinden? Dan kun je deze makkelijk laten maken en vervolgens alsnog toevoegen aan je webshop. De mogelijkheden van WooCommerce zijn oneindig. Het enige nadeel is dat veel functies wel extra geld kosten. Je weet van te voren dus niet hoeveel je kwijt gaat zijn aan je webshop. Bij Shopify weet je dat wel, want daar betaal je een maandelijks bedrag voor de functies die je krijgt.
Zijn de platformen makkelijk te onderhouden?
Het onderhoud van je webshop is belangrijk. Een webshop met outdated software is bijvoorbeeld kwetsbaar voor hackers en kan daarnaast ook zorgen voor bugs. Hoe makkelijk is het om WooCommerce en Shopify te onderhouden?
Shopify
Wanneer je een Shopify webshop hebt hoef je niet veel aan het onderhoud van je webshop te doen. Shopify zorgt namelijk zelf voor de beveiligingsupdates. Natuurlijk zul je er natuurlijk wel zelf voor moeten zorgen dat alles werkt.
Het updaten van content en producten is bij Shopify helemaal niet lastig. Je kunt snel en makkelijk je gehele webshop onderhouden.
WooCommerce
Bij WooCommerce ben je daarentegen helemaal zelf verantwoordelijk voor het updaten en onderhouden van je webshop. Wanneer je problemen hebt met je webshop zul je deze ook zelf moeten oplossen. Er is geen algemene WooCommerce helpdesk die jou snel kan helpen bij een probleem. Overigens moet je niet alleen WooCommerce, maar ook alle andere plug-ins binnen WordPress zelf onderhouden.
Daarom moet je zelf voor de beveiligingsupdates zorgen, en wanneer er wat kapot is, moet je zelf opzoek naar de oplossing. Gelukkig staat het internet vol met informatie over WooCommerce waardoor het vaak niet lang duurt tot je een oplossing hebt gevonden.
In onderstaande video wordt nog meer informatie over beide software gegeven, en weet je misschien beter of je voor Shopify of WooCommerce moet kiezen.
Zullen wij jouw Shopify of WooCommerce webshop online zetten?
Er komt veel kijken bij het opzetten van een webshop. Op het eerste gezicht lijkt het makkelijk, maar je komt er al snel echter dat er meer bij komt kijken dan alleen het plaatsen van producten. Je zult ook rekening moeten houden met het ontwerp; een sterk ontwerp kan zorgen voor extra conversies.
Wij hebben ervaring in het opzetten van webshops en weten hoe we deze kunnen optimaliseren voor conversies. Ook kunnen we zeggen of je beter voor Shopify of WooCommerce kunt gaan.
Wil je jouw webshop laten opzetten door Timmermans Media? Neem dan contact op met ons door een e-mail te sturen naar info@timmermansmedia.nl of te bellen naar 073-2080036. We vertellen je dan graag meer over de mogelijkheden en prijzen.