De belangrijkste voor- en nadelen van het WordPress CMS

voordelen wordpress
Leestijd: 8 minuten

Voordelen WordPress: het WordPress CMS is het meest gebruikte content management systeem (CMS) van het internet, en dat is niet voor niets. Naar mijn verwachting zal dit de komende jaren ook de eerste keuze blijven voor veel website-eigenaren. Ben je van plan om een nieuwe website te (laten) bouwen? Dan is het handig om eerst de voor- en nadelen van WordPress tegen elkaar af te wegen. Om je te helpen een weloverwogen beslissing te laten nemen, sommen wij de voor- en nadelen van het WordPress CMS voor je op.

Wat is WordPress?

WordPress is een content management systeem (CMS) waarmee je websites en webshops kunt bouwen, beheren en hosten. WordPress bevat een plug-in-architectuur en een sjabloonsysteem, zodat je elke website in je eigen stijl kunt ontwikkelen en aanpassen aan jouw bedrijf, blog, portfolio of online winkel.

WordPress.com versus WordPress.org

Voordat we ingaan op de voor- en nadelen van WordPress, moeten er eerst een belangrijk onderscheid worden gemaakt. Er zijn namelijk twee versies van WordPress beschikbaar en niet iedereen weet hier van af.

  • De eerste versie is WordPress.com. Deze versie bestaat uitsluitend “in de cloud”, oftewel de eigen servers van WordPress. Het betekent dat je niets hoeft te downloaden, hosting van derden of iets dergelijks hoeft te beveiligen om WordPress.com te kunnen gebruiken. Meld je aan, kies een thema en ga aan de slag. WordPress.com is daarom meestal de versie waar beginners voor kiezen, omdat de installatie en daarmee de moeilijkheidsgraad minimaal is.
  • WordPress.org, de andere versie, is meestal hetgeen waar mensen naar verwijzen als ze het hebben over het runnen van een website op WordPress. Om er gebruik van te maken, moet je de software downloaden en vervolgens uploaden naar een hostingprovider naar keuze. Installatie met één klik van de WordPress-serverzijde is meestal ook beschikbaar bij veel providers. Van daaruit kunt je de gewenste thema’s, plug-ins en instellingen selecteren. Maar al het onderhoud van de site is voor jouw rekening. De meeste bedrijven maken gebruik van WordPress.org omdat er veel meer mogelijkheden zijn.

De voordelen van WordPress

Nu je de verschillen tussen de twee versie van WordPress kent, kunnen we nu een duik nemen in onze lijst met de echte voordelen van het gebruik van WordPress:

Voordelen wordpress
  • Makkelijk om te beginnen

WordPress is vrij eenvoudig om mee te beginnen, vooral als je kiest voor een externe host die installatie met één klik mogelijk maakt. In dat geval wordt je door het installatieproces geleid, zoals het geven van een naam aan jouw site, het instellen van sitekleuren, het kiezen van een startthema, enzovoort.

  • Een groot aanbod aan professionele thema’s

Bij het afwegen van de voor- en nadelen van WordPress, is een van de grootste voordelen van het platform het enorme aantal thema’s waaruit je kunt kiezen. Er zijn duizenden gratis sjablonen beschikbaar. Daarnaast kun je ook kiezen en betalen voor een premium thema. Echter heeft een gratis thema vaak genoeg functies om een professionele website of webshop te bouwen.

  • WordPress-sites zijn meestal mobielvriendelijk

In een tijd waarin de meeste bezoekers via mobiele apparaten jouw website bezoeken, is het essentieel voor jouw succes om je website zo responsief mogelijk te maken voor diverse apparaten. De meeste ontwerpen en thema’s van WordPress zijn mobiel- en tablet vriendelijk. Wel is het goed op er altijd nog wat extra aandacht aan te besteden…

  • Ontzettend veel plug-in opties

Net als bij de thema’s zijn er ook ontzettend veel plug-in opties om functies aan jouw WordPress website toe te voegen. Een Plug-in is een op zichzelf staand programma, code of script dat je kunt toevoegen aan jouw blog of website. Plug-ins worden over het algemeen gemaakt om de standaard functionaliteiten van de website uit te breiden en zijn in veel gevallen gratis.

  • Klaar voor zoekmachine optimalisatie (SEO)

Een WordPress-site is gebouwd met alles wat een SEO-vriendelijke site zou moeten hebben. Constante codes voor gunstige Google-indexering, aanpasbare SEO-componenten voor elke pagina en plug-ins voor SEO zijn belangrijke elementen die ervoor zorgen dat WordPress sites concurrerend zijn in de rangschikking van zoekmachines. Er is geen beter platform dan WordPress als het gaat om zoekmachine optimalisatie.

  • Verhoogde beveiliging in vergelijking met traditionele sites

Met de toename van cyberbeveiligingsbedreigingen worden alle websites geconfronteerd met beveiligingsuitdagingen. Met goede vaardigheden op het gebied van webdesign en -ontwikkeling of een met beetje professionele hulp, kun je de beveiligingsplug-ins en updates van WordPress gebruiken om ervoor te zorgen dat jouw site hackbestendig blijft. De beveiliging is veel meer verbeterd op een WordPress-site dan op traditionele sites.

Nadelen WordPress

nadelen wordpress
  • WordPress heeft regelmatig updates nodig

WordPress-updates kunnen al snel delen van je thema of sommige plug-ins onbruikbaar maken. Hoe meer plug-ins je gebruikt, hoe groter de kans dat je meer technische problemen tegenkomt. Het gehele onderhoudsproces in WordPress kan behoorlijk uitdagend zijn en je moet klaar zijn om aanpassingen aan je plug-ins en thema aan te brengen om een ​​functionele website te behouden.

Als je de kennis niet hebt, gezien het feit dat WordPress over het algemeen geen ondersteuning biedt en oplossingen alleen op WordPress-forums te vinden zijn, is het beter om hier een professional voor in te schakelen.

2. Sommige aanpassingen vereisen codering

Om jouw WordPress-site helemaal op maat aan te kunnen passen, moet je over HTML-, CSS- en PHP-kennis beschikken. Als je op een unieke manier jouw website of webshop wilt personaliseren of het thema wilt verbeteren, moet je talloze ingewikkelde coderegels kunnen schrijven en juist toevoegen. Als je tot de categorie mensen behoort die over die kennis beschikt, kunnen die aanpassingen zeer soepel verlopen. Maar als je code probeert te schrijven zonder de juiste expertise te hebben – dat zijn de meeste mensen op onze wereld, is de kans groot dat je veel schade aanricht aan je website.

3. Kwetsbaarheid

Wanneer je jouw WordPress website niet goed onderhoud, vergroot je de kwetsbaarheid. WordPress is een open source-platform en is sterk afhankelijk van plug-ins en thema’s voor maatwerk. Zowel de plug-ins als de thema’s zijn ontwikkeld door verschillende mensen en bedrijven. Aangezien niemand hen in de gaten houdt, kunnen ze gemakkelijk bugs of kwaadaardige codering bevatten. Daarom is het van belang dat je altijd alle plug-ins en thema’s up-to-date houdt en weet welke je gebruikt!

Hulp nodig bij het maken of onderhouden van jouw WordPress website?

Wil je een nieuwe professionele website laten bouwen of wil je het onderhoud van je website uitbesteden aan een professional om je website veilig en snel te houden? Timmermans Media kan je hierbij helpen! Wij ontwerpen websites op maat en doen dit helemaal in jouw huisstijl. Daarnaast zorgen wij ervoor dat onze websites altijd beveiligd, up-to-date en snel blijven.

Neem contact met ons op door te mailen naar info@timmermansmedia.nl of bellen naar 073-208 0036. Dan bekijken we samen hoe we jou kunnen gaan helpen!

Heb je vragen, of wil je graag jouw ervaringen over dit onderwerp met anderen delen? Laat dan hieronder een reactie achter. Wij zullen er alles aan doen om op je vraag of opmerking te reageren.

PS: Wil jij nog meer te weten komen over marketing? Wordt dan lid van onze besloten Facebookgroep. Het is gratis voor ondernemers die samen met andere ondernemers hun marketing willen verbeteren.

Over de auteur.

Nick Kiburg

Nick Kiburg

Hallo, ik ben Nick Kiburg. Ik ben veel bezig met de laatste trends en ontwikkelingen binnen de online marketing- en e-commerce branche. Mijn passie is om andere van (extra) informatie te voorzien in informatieve blog posts, deze zal je dan ook veel van mij tegen komen! Ik sta er dan ook altijd voor open om hierover in gesprek te gaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populaire artikelen.

Klaar om te groeien?

Plan dan nu (vrijblijvend) een telefoon- of videogesprek met ons in.