Jij kunt je WordPress website beter onderhouden met deze 3 tips!

wordpress website onderhouden
Leestijd: 8 minuten

Als je een eigen website hebt als bedrijf is er een grote kans dat je werkt met WordPress. WordPress is het populairste CMS-systeem ter wereld om websites of webshops mee te ontwikkelen. Waarschijnlijk ben je dagelijks bezig om nieuwe bezoekers naar je website te krijgen, meer klanten te werven en meer omzet te genereren. Maar hoe zorg je ervoor dat je WordPress website up-to-date blijft? Wij geven je een paar tips hoe je je WordPress website kunt onderhouden.

Waarom is WordPress website onderhoud belangrijk?

Website onderhoud is belangrijk om ervoor te zorgen dat dat je website snel en stabiel blijft. Ook zorg je ervoor dat je website veilig blijft en beter beschermd is tegen hackers. Wanneer je het website onderhoud laat verloederen kunnen er problemen ontstaan. Een thema die niet meer klopt, knoppen die niet goed functioneren of nog erger, een website die offline gaat of wordt gehackt. Zorg er als ondernemer of als marketeer dus voor dat je website goed onderhouden wordt!

Hoe kun je jouw WordPress website onderhouden?

WordPress logo

Er zijn twee belangrijke acties die je moet uitvoeren bij een WordPress website:

  • Back-ups maken;
  • Updates uitvoeren.

Tip 1: back-ups van je website maken

Een back-up is een reservekopie van je website. Je maakt een back-up aan zodat je deze later kunt gebruiken om je website te herstellen. Dit doe je bijvoorbeeld als je op een of andere manier data kwijt bent geraakt, als je zelf een fout maakt of als de server crasht, maar ook als je website gehackt is. Als je geen data wil verliezen, zal je na elke wijziging op je site een back-up moeten maken. Echter is het handiger om een vaste back-up cyclus te kiezen, van bijvoorbeeld een week.

Bewaar de back-up op een plek waar je altijd bij kan. Dit kan op je website zelf, maar een veel betere plaats is om dit in een online mail programma zoals Gmail te doen of in een Cloud zoals Dropbox.

Maar hoe maak je een back-up van je WordPress website? Dit kan via een aantal handige WordPress plug-ins of handmatig met behulp van FTP en PHP.

Tip 2: WordPress updates uitvoeren

Naast het uitvoeren van back-ups, is het noodzakelijk om regelmatig je WordPress-, plug-ins en thema’s up te daten. Dit doe je om bijvoorbeeld nieuwe functionaliteiten te installeren of huidige bugs te fixen die in de nieuwe versie zijn hersteld.

Er komen regelmatig nieuwe versies van WordPress uit. Wanneer je je dashboard opent zie je deze updates staan. Bij WordPress plug-ins komen sommige regelmatig met een update en andere bijna nooit. Bij WordPress themes is het een iets complexer verhaal. Deze kun je niet altijd zomaar updaten. Wanneer je dit toch doet is er een kans dat je complete pagina wordt overschreven en de hele pagina een zooitje is geworden.

Tip 3: snelheid WordPress website

Door je website snel te houden draag je bij aan een betere gebruikservaring (usability). Dit neemt Google mee in het bepalen van de ranking in de organische zoekresultaten van Google. We vinden het daarom van belang dat je website een zo snel mogelijke laadtijd heeft. Er zijn verschillende manieren om je website snel te houden.

Ten eerste is het belangrijk om een goed hostingbedrijf met een snelle server te hebben. Daarnaast is het goed om ‘’caching plug-ins’’ te downloaden. Caching is het tijdelijk opslaan van bestanden om sneller toegang te krijgen tot deze data.

Ook kun je bijvoorbeeld kijken of je de afbeeldingen op je website kunt comprimeren. Vaak zijn deze bestanden zwaar en groot. Grote afbeeldingen vertragen je WordPress website. Zorg er dus voor dat je afbeeldingen altijd eerst verkleint.

Dit waren een aantal tips die je zou kunnen gebruiken om de snelheid van je website te verbeteren. Echter zijn er nog veel meer tips en tricks om de laadsnelheid te verbeteren, dit behandelen we in deze blog.

Is Woocommerce webshop onderhoud anders?

Woocommerce is een systeem waarmee jij op een eenvoudige manier een webshop kunt beheren. Woocommerce wordt regelmatig geüpdatet om te zorgen dat de veiligheid, functionaliteit en stabiliteit verbeterd wordt. Het onderhoud van een Woocommerce website lijkt simpel, maar kan complexer zijn dan verwacht. Bij elke update is het noodzakelijk dat er een backup wordt gemaakt. Daarnaast zijn er bijvoorbeeld bij Woocommerce plugins bepaalde versies, die bij de ene update werken en bij de andere niet meer.

Wij kunnen je ondersteunen bij het onderhouden je WordPress en Woocommerce website. Meer hierover is te vinden aan het einde van deze blog.

WordPress onderhoud uitbesteden

Voor elke website is een goede beveiliging erg belangrijk. Wereldwijd zijn er continu mensen aan het werk om de software van WordPress, de themes en plugins te verbeteren. Zo blijft het CMS van WordPress voldoen aan steeds wisselende eisen van browsers, worden er fouten opgespoord en beveiligingslekken gedicht. Timmermans Media ondersteunt bedrijven bij het onderhouden van hun website. Wij onderhouden je website door:

  • Back-ups te maken;
  • Updates van plugins, WordPress en thema’s periodiek uit te voeren;
  • Periodiek te scannen op bugs of nieuwe updates;
  • Issues die moeten worden opgelost;
  • Extra beveiliging om je website of webshop te beschermen tegen hackers en spammers;
  • De snelheid hoog te houden;
  • Andere kleine werkzaamheden rondom je website.
woocommerce

Wat zijn de kosten van WordPress onderhoud?

Het onderhoud van een WordPress website is één van de lastigste onderdelen van je website. Je weet dat het noodzakelijk is, maar vaak schuif je het toch even voor je uit. Wanneer je er eenmaal aan bent begonnen lijkt het een simpele klus. Echter is het meer dan even inloggen en updaten. Voorkom dat het moment er komt dat je website niet meer goed functioneert door achterstallig onderhoud.

Hoeveel kost het onderhoud aan je WordPress website eigenlijk? Dit verschilt per bedrijf. Echter is het uitbesteden van het onderhoud goedkoper dan de schade die je zou kunnen oplopen wanneer je website niet meer functioneert of offline is. Denk aan de omzet die mist of de reputatieschade die je oploopt. Elke seconde dat je website offline is, kan jouw bedrijf beschadigen. Bij een hack kan er zelfs gevoelige informatie op straat komen te liggen.

Zullen wij jouw WordPress website onderhouden?

Wil je het onderhoud aan je WordPress website uitbesteden? Bij Timmermans Media ondersteunen wij bedrijven met het onderhouden van hun website.

Wil je jouw website laten onderhouden door Timmermans Media? Neem dan contact op met ons door een e-mail te sturen naar info@timmermansmedia.nl of te bellen naar 073-2080036. We vertellen je dan graag meer over de mogelijkheden en prijzen.

Heb je vragen, of wil je graag jouw ervaringen over dit onderwerp met anderen delen? Laat dan hieronder een reactie achter. Wij zullen er alles aan doen om op je vraag of opmerking te reageren.

PS: Wil jij nog meer te weten komen over marketing? Wordt dan lid van onze besloten Facebookgroep. Het is gratis voor ondernemers die samen met andere ondernemers hun marketing willen verbeteren.

Over de auteur.

Nick Kiburg

Nick Kiburg

Hallo, ik ben Nick Kiburg. Ik ben veel bezig met de laatste trends en ontwikkelingen binnen de online marketing- en e-commerce branche. Mijn passie is om andere van (extra) informatie te voorzien in informatieve blog posts, deze zal je dan ook veel van mij tegen komen! Ik sta er dan ook altijd voor open om hierover in gesprek te gaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populaire artikelen.

Klaar om te groeien?

Plan dan nu (vrijblijvend) een telefoon- of videogesprek met ons in.