Is je WordPress site traag? Dit zijn 5 oplossingen die werken!

trage wordpress site
Leestijd: 9 minuten

Is je WordPress site traag? Wij zullen je uitleggen waarom je WordPress site traag is en wat je kunt doen om een snellere WordPress site te krijgen.

Tegenwoordig draait bijna de helft van alle websites ter wereld op het CMS systeem WordPress. Waar eerst alleen nog kleine websites WordPress gebruikte, maken ook steeds meer grote bedrijven gebruik van dit populaire CMS-systeem. Een WordPress site die traag is zorgt voor veel irritatie bij bezoekers.

Gelukkig is een trage WordPress site is niet zeldzaam, waardoor er tal van oplossingen zijn. Het is verstandig om erachter te komen hoe het komt dat je WordPress site traag is, en hoe je dit kunt verhelpen. Een snelle website zorgt namelijk voor meer tevreden bezoekers en zal zorgen voor een SEO boost!

WordPress logo

Waardoor is een WordPress site traag?

Er zijn veel redenen waardoor een WordPress site traag kan zijn. Vaak komt het door te grote bestanden, te veel plugins of een verouderde versie van WordPress/de plugins. Gelukkig zijn er genoeg gratis tools waarmee je de snelheid van je website kunt meten en kunt inzien wat er mis is met de snelheid van de website.

LEES OOK: Wat zijn de voordelen van een WordPress website?

Wij hebben 5 tips opgesteld waarmee je de traagheid van je WordPress site kunt oplossen. Na het toepassen van deze tips, kan het bijna niet anders dan dat je website sneller is geworden. Maar eerst is het van belang om de snelheid van je WordPress site te testen.

Test eerst de snelheid van je WordPress website

Op internet staan veel tools waarmee je gratis de snelheid van je WordPress site kunt testen. Wij maken over het algemeen gebruik van twee tools, omdat wij hier de beste ervaring mee hebben. Dit GTmetrix en Google PageSpeed.

GTmetrix

GTmetrix is een gratis tool waarmee je de snelheid van je WordPress site kan meten. Nadat de meting klaar is, geeft deze gratis tool ook aan waardoor je WordPress site traag is. GTmetrix is hier te gebruiken.

GTmetrix WordPress Site

Google PageSpeed Insights

Google PageSpeed Insights is een gratis tool dat is ontwikkeld door Google. Het geeft precies aan hoe snel je WordPress website is op een desktop en mobiel apparaat. Na de scan geeft deze tool ook precies aan waar de pijnpunten zitten en wat je kunt doen om dit te verbeteren. Google PageSpeed is hier te gebruiken:
https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/

De beste tips tegen trage WordPress site!

Er zijn gelukkig veel oplossingen tegen een trage WordPress site. Deze oplossingen delen we graag met je, zodat ook jouw bezoekers van een snelle website kunnen genieten!

1. Comprimeer al je foto’s

De grootte van foto’s zijn een van de belangrijkste redenen waarom een WordPress site traag is. Een foto van 1GB neemt veel tijd in beslag voordat het is geladen op het apparaat van de gebruiker. Daarom is het verstandig om ervoor te zorgen dat de foto’s op je website verkleind worden. Dit kun je heel makkelijk doen met een aantal tools.

Er zijn twee tools die de bestandsgrootte van foto’s kunnen verkleinen:
https://imagecompressor.com/
https://tinypng.com/

Nadat je de foto’s hebt verkleind, is het verstandig om alles om te zetten naar JPG formaat. Dit formaat neemt namelijk minder ruimte in beslag dan bijvoorbeeld een PNG formaat. Het omzetten van foto’s naar PNG formaat kan op https://png2jpg.com/.

2. Zorg dat WordPress en de plugins up-to-date zijn

Een verouderde versie van WordPress, thema’s of plugins, kunnen zorgen voor een trage site. Vooral grote plugins als Elementor kunnen voor problemen zorgen wanneer zou niet up-to-date zijn. Dit komt doordat bepaalde plugins minder goed werken wanneer ze niet up to date zijn.

Gelukkig is dit probleem makkelijk op te lossen door even te controleren of er updates klaar staan. Is dat het geval? Zorg er dan voor dat WordPress, je thema’s en plugins geupdate zijn!

3. Kies voor een goede webhosting

Wanneer je je website bij een verkeerde webhosting hebt ondergebracht, kan dit de reden zijn dat je website traag is. Zorg er dus voor dat je je WordPress site onderbrengt bij een goede webhostingspartij.

Er zijn verschillende aanbieders voor webhosting diensten. Wij raden de volgende vier aanbieders aan:

Je kunt er voor kiezen om naast een goede webhosting ook nog voor Cloudflare te gaan. Cloudflare is een soort tussenpersoon die je website sneller kan weergeven aan bezoekers.

4. Maak gebruik van een caching plugin

Zorg ervoor dat je website gecached wordt. Dit zorgt ervoor dat de website sneller geladen worden.

WordPress maakt gebruik van CSS-bestanden voor de opmaak van de site, en Javascript bestanden voor de werking van de website. Deze bestanden zijn ontzettend groot, en het kan dan ook lang duren voordat deze bestanden geladen zijn. Daarom duurt het voor de gebruiker lang voordat hij of zij de volledige website krijgt te zien.

Een cache-plugin zorgt er simpel gezegd voor dat de deze bestanden verkleind worden waardoor de WordPress site sneller kan laden. Zo ervaart de gebruiker een veel snellere website.

W3 Total Cache

Er zijn veel verschillende cache-plugins, maar als het op gratis varianten aankomt is de belangrijkste en beste volgens ons is W3 Total Cache. Deze plugin is hier te vinden. Echter zijn er ook nog veel andere plug-ins die zorgen voor de caching van je website. Denk bijvoorbeeld aan WProcket, welke wordt gezien als de allerbeste plug-in voor een snelle website. Deze plug-in is echter niet gratis.

5. Zorg voor zo min mogelijk bewegende elementen

Natuurlijk wil je een fancy WordPress site met bewegende elementen. Zo wil je je gebruiker overtuigen van wat je kan. Helaas werkt dit niet mee in de snelheid van je WordPress website.

Bewegende elementen worden vaak aangestuurd door JavaScript. En dat verhoogd de laadtijd van de website. De kans is groot dat je bezoekers de website al hebben verlaten voordat ze de bewegende elementen hebben gezien. Zorg er daarom voor dat je zo min mogelijk bewegende beelden gebruikt. Dit verhoogt de laad-tijd van de website!

Bonustips!

We hebben nog een paar bonustips die ervoor moeten zorgen dat je website nóg sneller wordt:

  • Zorg ervoor dat er niet onnodig veel extra zaken geladen moeten worden, zoals een Facebook of Instagram profiel. Ook Jetpack zorgt vaak voor veel extra laadtijd (daarbij gebruik je vaak maar weinig functies van deze plugin);
  • Een website met veel plugins heeft een hoge laadtijd. Ga dus even al je plugins na en denk goed na over welke plugins je écht nodig hebt. Uiteindelijk moet je zo min mogelijk plugins hebben geïnstalleerd.

Er zijn dus een heleboel tips waarmee je de snelheid van je WordPress website kunt verhogen. Ga er dus snel mee aan de slag en zorg voor een snelle site!

Zullen wij jouw trage WordPress site anders even wat sneller maken?

Het sneller maken van een trage WordPress site kan veel tijd kosten. Daarbij moet je ook maar net weten of je wel met de juiste handelingen bezig bent. Misschien is het daarom beter om het aan de expert over te laten.

Timmermans Media weet precies hoe we de snelheid van jouw WordPress site kunnen verbeteren. Met onze tricks zal jouw website een stuk sneller worden en hoger eindigen in zoekmachines als Google. Een snelle website is namelijk ook goed voor je SEO!

Wil je jouw website sneller laten maken door Timmermans Media? Neem dan contact op met ons door een e-mail te sturen naar info@timmermansmedia.nl of te bellen naar 073-2080036. We vertellen je dan graag meer over de mogelijkheden en prijzen.

Heb je vragen, of wil je graag jouw ervaringen over dit onderwerp met anderen delen? Laat dan hieronder een reactie achter. Wij zullen er alles aan doen om op je vraag of opmerking te reageren.

PS: Wil jij nog meer te weten komen over marketing? Wordt dan lid van onze besloten Facebookgroep. Het is gratis voor ondernemers die samen met andere ondernemers hun marketing willen verbeteren.

Over de auteur.

Picture of Matt Timmermans

Matt Timmermans

Matt heeft Timmermans Media in 2018 opgericht als webdesign bureau. Nadat hij zijn marketing studie in 2020 had voltooid, ging hij full-time aan de slag als ondernemer en marketeer. Naast het schrijven van blogs op Timmermans Media, verzorgt hij ook de content marketing (cryptocurrency), SEO en webdesign voor verschillende bedrijven.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populaire artikelen.

Klaar om te groeien?

Plan dan nu (vrijblijvend) een telefoon- of videogesprek met ons in.