Leer hoe AI jouw website een SEO-boost kan geven!

AI SEO
Leestijd: 8 minuten

Het begrip Artificial Intelligence (ook wel kunstmatige intelligentie) komt steeds vaker voor. Maar wat houdt dit precies in? En hoe kan je dit inzetten om de SEO (zoekmachine optimalisatie) naar een hoger level te brengen? 

Wat is AI?

AI wordt voornamelijk ingezet om machines menselijke activiteiten en vaardigheden te laten uitvoeren.Denk hierbij aan robots die (een deel van) de klantenservice van bedrijven overnemen, robots die fraudeurs opsporen en ChatGPT die je vragen kunt stellen en opdrachten kunt geven. Het doel van AI is om menselijke taken over te nemen en zo de arbeidsintensiteit te verlagen. Een machine kan nameelijk sneller en uitgebreider oplossingen en ideeën opsommen, maar ook effectiefer en grondiger onderzoek doen naar de behoeften van de desbetreffende doelgroep. De uitkomsten van de opdrachten die aan de robot worden gegeven worden ook wel AI-content genoemd. Content die bewust en onbewust al veel voorbij is gekomen is op het internet. Nus is het tijd om zelf ook gebruik te gaan maken van AI!

Een SEO-boost door middel van AI

Wanneer AI op de juiste manier ingezet wordt, kan het ervoor zorgen dat een website een betere positie bemachtigt binnen de zoekresultaten van de verschillende zoekmachines, zoals Google. De website wordt zo beter zichtbaar voor bezoekers van de zoekmachines en dit kan bijgragen aan verschillende organisatiedoelen. AI kan op verschillende manieren worden ingezet om je SEO een boost te geven:

Manier 1: AI-content optimalisatie 

Op basis van een vraag, onderwerp of andere gegeven input is AI instaat om AI-content aan te leveren. Deze AI-content kan je zo specifiek mogenlijk aanpassen aan de behoeften van de gewenste doelgroep. Dit kan ervoor zorgen dat een website eerder omhoogkomt bij bepaalde zoekopdrachten. De AI-content wordt gebaseerd op onder andere het klikgedrag van de doelgroep, hun interesses en de voorkeuren voor opmaak en lengte of duur. Hierdoor gaat er minder tijd verloren aan het doen van een doelgroeponderzoek en het creëren van bijpassende en effectieve content. Deze AI-content kan ook gebruikt worden voor social media posts of marketing mailings.

De AI SEO tool ChatGPT is nog niet heel lang op de markt, maar binnen een korte tijd ontzettend populair geworden. Deze tool kan natuurlijke en menselijke reacties geven op berichten van de gebruiker. Zo geeft ChatGPT antwoord op gestelde vragen over zeer uiteenlopende onderwerpen en kan deze chatbot teksten schrijven, social media posts en mailings. Na het aanmaken van een account kunnen de gebruikers van ChatGTP meteen aan de slag met deze chatbot.

AI is niet alleen inzetbaar voor het beantwoorden van vragen en het maken en aanleveren van AI-content, maar ook voor het geven van tips op het gebied van spelling en grammatica. Neem bijvoorbeeld de AI SEO Languagetool. Via deze tool is het mogelijk om teksten te laten verbeteren en zelfs te laten herschrijven wanneer deze niet soepel weglezen. Super handig!

Manier 2: Optimalisatie van brainstormsessies

Artificial Intelligence gaat vaak sneller en verder dan dat het menselijk brein kan werken. Naar aanleiding van de ingegeven input zet AI in een rap tempo veel ideeën en mogelijkheden op papier. Binnen een korte tijd levert AI de gebruikers verschillende nieuwe opties en ideeën waarmee zij zich kunnen onderscheiden van de concurrentie. 

Een van de bruikbare AI SEO tools voor Artificial Intelligence brainstormsessies is Miro. Via deze tool kunnen gebruikers overzichtelijk brainstomen en ideeën uitwerken. Sinds kort bevat deze tool ook verschillende AI-functies. Zo kun je met deze tool User Stories generaliseren, sticky notes samenvatten, mindmaps genereren en woorden visualiseren. Miro geeft aan dat er snel extra AI-functies zullen worden toegevoegd aan de tool.

Manier 3: Zoekwoorden optimalisatie 

Het is inmiddels bekend dat het gebruik van de juiste zoekwoorden en het behandelen van de juiste onderwerpen je SEO sterk kunnen verbeteren. Door deze populaire zoekwoorden in teksten te verwerken, valt een website op voor de zoekmachines. Niet alleen kan AI de juiste zoekwoorden aanleveren, ook kiest AI de meest optimale structuur en zet deze technologie de meest effectieve zoekwoorden op de juiste plek. Zo wordt ervoor gezorgd dat een tekst ervoor zorgt dat de website stijgt binnen de ranglijst van de verschillende zoekmachines. 

Een geschikte AI SEO tool voor zoekwoorden optimalisatie is Semrush. Deze tool levert de meest effectieve zoekwoorden aan per gebruiker, doel en onderwerp. Dit zijn zoekwoorden op nationaal of internationaal gebied op verschillende recente trends en strategieën. Daarnaast vergelijkt deze AI SEO tool de aangeleverde content met die van zelfgekozen concurrenten. De tool zorgt dat de statistieken continue ververst worden, zodat gebruiker zeker weet dat de gekozen zoekwoorden en structuur altijd up-to-date zijn. 

Het risico van AI gebruiken voor je SEO

Ondanks dat AI zeer nauwkeurig te werk gaat, is het altijd van belang de uitkomsten na te lopen. Ook zoekmachines blijven zich ontwikkelen en zullen steeds beter worden in het onderscheiden van de door AI gemaakte content en de content die door mensen geproduceerd is. Daarnaast is SEO niet alleen gebasseerd op de juiste content maar ook op de relevantie en autoriteit van de website.

Gaat AI steeds belangrijker worden voor SEO?

Het is in ieder geval duidelijk dat AI steeds belangrijker zal worden in de toekomst. AI is dé technologie die je tijd bespaart en je bijstaat in het geven van een boost aan je SEO. Er zijn al veel mogelijkheden en er zullen er steeds meer bijkomen. Hoe eerder je AI onder de knie hebt, hoe eerder je jouw doelgroep naar je website kan herleiden. Al kan je ook helpen bij het analyseren en systematiseren van beschikbare data, het vinden en creëren van content en het bedenken van originele ideeën. Alles om je op deze manier te onderscheiden van de concurrentie.

Hulp nodig bij SEO?

Timmermans Media kan je helpen bij het optimaliseren van je SEO door middel van het inzetten van de juiste vorm(en) van AI. Samen gaan we op zoek naar een mooie samenstelling van AI SEO tools die kunnen bijdragen aan het behalen van jouw doelen. Met behulp van onze kennis en expertise op het gebied van SEO én AI, kunnen wij jouw website helpen om meer zichtbaarheid te genereren binnen de zoekmachines.

Heb je vragen, of wil je graag jouw ervaringen over dit onderwerp met anderen delen? Laat dan hieronder een reactie achter. Wij zullen er alles aan doen om op je vraag of opmerking te reageren.

PS: Wil jij nog meer te weten komen over marketing? Wordt dan lid van onze besloten Facebookgroep. Het is gratis voor ondernemers die samen met andere ondernemers hun marketing willen verbeteren.

Over de auteur.

Picture of Jessie Vullings

Jessie Vullings

Hi! Ik ben Jessie, wat leuk dat je mijn artikel hebt gelezen! Naast het schrijven van blogs ben ik freelance Digital Marketeer. Ik help je graag bij het verbeteren van de online zichtbaarheid van je bedrijf door het toepassen van verschillende marketingstrategieën.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populaire artikelen.

Klaar om te groeien?

Plan dan nu (vrijblijvend) een telefoon- of videogesprek met ons in.