Heb je problemen met Google indexatie? Dat is erg vervelend. De afgelopen jaren heb ik verschillende keren problemen gehad met het indexeren van nieuwe pagina’s. Soms duurde het weken of maanden voordat een nieuwe pagina werd geïndexeerd door Google. In sommige gevallen lukte het gewoon helemaal niet… Totdat ik iets probeerde, wat de oplossing bleek te zijn!
Waarom indexeert Google mijn pagina’s niet?
Het kan soms enige tijd duren voordat Google nieuwe pagina’s heeft geïndexeerd. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Soms is jouw website nog té nieuw, bevat het te weinig content of heeft Google het erg druk met de indexatie van website. En in sommige gevallen gaat er gewoon iets mis bij Google.
In het begin van 2022 had Google problemen rondom de indexatie van websites. Een groot aantal websites had moeite met de indexatie van nieuwe pagina’s. Zo duurde het soms weken tot maanden voordat een pagina geïndexeerd werd. Of kon Google een nieuwe pagina wil vinden, maar werd deze gewoon niet geïndexeerd.
Het probleem deed zich voor in het algoritme van Google. Hier ging iets mis, waardoor veel pagina’s niet te vinden waren in Google. Dat is natuurlijk ontzettend vervelend.
Heb je problemen met Google indexatie?
Is jouw website niet vindbaar op Google? Misschien heeft jouw website ook last van indexatieproblemen bij Google. Wanneer je jouw webpagina al verschillende keren hebt ingediend ter indexatie binnen Search Console maar indexatie uitblijft, gaat onderstaande tip jou zeker helpen met de Google indexering versnellen.
Zorg er eerst voor dat je de SEO-basis op orde hebt
Voordat we naar de beste oplossing kijken, is het belangrijk om de basis op orde te hebben. Het kan zelfs zo zijn dat jouw website niet geïndexeerd wordt omdat je onderstaande stappen nog niet hebt uitgevoerd.
Tip 1: Zorg voor voldoende content
Een pagina moet voldoende content bevatten om snel geïndexeerd te kunnen worden. Het wordt aangeraden om minimaal 600 woorden te gebruiken voor een blogpost, artikel, landingspagina, etc. Je zult merken dat Google pagina’s met veel content sneller opneemt in de zoekresultaten.
Tip 2: Sitemap indienen
De sitemap van je website is een pagina waar alle URL’s zijn opgenomen. Het is voor zoekmachines een handig overzicht van de website, waardoor de structuur beter begrepen wordt en pagina’s sneller geïndexeerd kunnen worden.
Je kunt een sitemap handmatig maken, al is het ook mogelijk om dit automatisch op te zetten door middel van een plug-in, zoals Yoast SEO of Rank Math.
Tip 3: Interne linking
Interne links zijn linkjes die verwijzen naar een andere pagina op je website. Door meer interne links toe te voegen, maak je het voor zoekmachines als Google makkelijker om pagina’s te herkennen en indexeren. Zorg er daarom voor dat je vanaf bestaande (en geïndexeerde) pagina’s een interne link naar nieuwe pagina’s plaatst.
Tip 4: Backlinks
Backlinks zijn links waarbij andere websites naar jouw website verwijzen. Hiermee geven andere websites aan dat jouw pagina belangrijk is. Jouw positie in de zoekresultaten van Google zal stijgen wanneer je meer backlinks ontvangt. Ook kunnen backlinks ervoor zorgen dat pagina’s sneller geïndexeerd worden.
Je kunt op startpagina’s een backlink plaatsen naar je nieuwe pagina. Zodra Google merkt dat andere websites linken naar jouw nieuwe pagina, wordt de zoekmachine eraan herinnerd om jouw pagina te indexeren.
Tip 5: Pagina’s indienen
Je kunt pagina’s handmatig indienen via Google Search Console. Ondanks dat je bovenstaande stappen hebt toegepast op je website, en pagina’s ook handmatig hebt ingediend, kun je nog steeds problemen ondervinden. In dat geval raden we je aan om gebruik te maken van de Google Indexing API.
De tip die ik je hier ga geven is geschikt wanneer je in Google Search Console “Gevonden – Momenteel niet geïndexeerd” ziet staan wanneer je jouw pagina handmatig wilt indexeren.
Wat is Google Indexing API?
De Google Indexing API is een oplossing voor snelle indexatie binnen Google. Je kunt vanaf jouw website een signaal voor indexatie naar de API van Google sturen. Op deze manier zal Google pagina’s veel sneller indexeren. Timmermans Media heeft de Google Indexing API al voor verschillende klanten (en onszelf) mogen inzetten. Wij merken dat pagina’s vaak binnen 10 minuten geïndexeerd worden.
Wat heb je nodig?
- Google Indexing API Plugin
- Rank Math Pro
- Een account voor Google Cloud Platform
- Jouw website gekoppeld aan Google Search Console
Stap 1 – Maak een project in Google Cloud Platform
Eerst ga je naar Google Cloud Platform door hier te klikken. Vervolgens zul je een nieuw project moeten maken. Dat doe je door op ‘Create Project’ te klikken. Hierna opent een venster, en klik je op ‘New Project’. Je kunt het project een naam geven, en klikt op ‘Create’.
Er opent zich een nieuw scherm waar je jouw API kunt activeren. Je klikt eerst op ‘Next’, om vervolgens op ‘Enable’ te drukken. Hierna heb je de Google API succesvol aangezet.
Stap 2 – Een Google Service Account aanmaken
Nu maak je een Service Account aan. Dat kan hier. Je klikt nu op het project dat je zojuist hebt aangemaakt, waarna je in een nieuw scherm op ‘Create Service Account’ klikt. Voor de naam vul je: ‘gi-api-service-account’ in. Dit voer je ook in voor de Service Account ID., en klik op ‘Create and Continue’.
Op het overzichtsscherm houdt je jouw muis op de drie cirkeltjes achter het zojuist aangemaakte Service Account. Er opent zich een keuzemenu, waarna je op ‘Manage Keys’ klikt. Vervolgens maak je een nieuwe API key aan door onder ‘Add Key’ op ‘Create New Key’ te klikken. Geef aan dat je een JSON-key wilt, en klik op ‘Create’. Er zal nu een bestand gedownload worden.
Je gaat nu naar de overzichtspagina van Service Accounts, en kopieert het e-mailadres dat onder ‘Email’ staat.
Stap 3 – Voeg het Service Account toe aan Google Search Console
Ga naar Google Search Console en klik op ‘Settings’, om vervolgens op ‘Users and Permissions’ te klikken. Wanneer je op ‘Add User’ klikt, kun je een nieuw account toevoegen. Hier plak je het e-mailadres dat je zojuist gekopieerd hebt. Zorg ervoor dat het nieuwe account ‘Owner’ is, en maak het account aan.
Stap 4 – Plugin installeren en instellen
Je gaat nu naar jouw WordPress-website en download de ‘Instant Indexing for Google’-plugin. Nadat je de plugin geactiveerd, navigeer je via het menu van Rank Math naar Instant Indexing. Hier kun je vervolgens een bestand uploaden. Zorg ervoor dat je hier de API keys upload (dit is het bestand dat je in stap 2 hebt gedownload).
Hieronder kun je aangeven wat voor posts voor indexatie naar Google gestuurd moeten worden. Selecteer hier geen onnodige posts. Dat kan het proces alleen maar tegenwerken. Je klikt vervolgens op ‘Save Changes’.
Stap 5 – Jouw pagina’s laten indexeren door Instant Indexing
In het ‘Console’-tabblad kun je handmatig URL’s indienen die je wilt laten indexeren. Selecteer ‘Google: Publish/update URL’ onder ‘Action:’ en klik op ‘Send to API’ om de pagina’s te laten indexeren.
Het is ook mogelijk om pagina’s te laten indexeren vanaf de overzichtspagina’s voor pagina’s en posts. Je zult hier nu meerdere opties hebben, zoals je in onderstaande afbeelding kunt zien. Op deze manier kun je pagina’s snel laten indexeren.
Stap 6 – Controle
Het duurt ongeveer 10-15 minuten voordat pagina’s geïndexeerd zijn. In sommige gevallen kan het iets langer duren. Ik raad je aan om na een uurtje naar Google Search Console te gaan en de URL van je pagina in te dienen. Vervolgens zul je zien dat de URL succesvol geïndexeerd is.
Worden je pagina’s nog steeds niet geïndexeerd?
Ik heb gemerkt dat dit dé oplossing is voor indexatieproblemen bij Google. Voor onze eigen website, maar ook voor websites van klanten, heb ik veel manieren voor snelle indexatie uitgeprobeerd. Deze oplossing lijkt het beste te werken, en pagina’s zijn binnen 10 minuten al geïndexeerd.
Wil je jouw website laten indexeren in Google door Timmermans Media? Of wil je de SEO van jouw website verbeteren? Neem dan contact op met ons door een e-mail te sturen naar info@timmermansmedia.nl of te bellen naar 073-2080036. We vertellen je dan graag meer over de mogelijkheden en prijzen.