Een website of Instagram voor jouw bedrijf? Kan je met alleen een Instagram pagina een succesvol bedrijf runnen?

website of instagram
Leestijd: 8 minuten

Sinds de corona pandemie toesloeg, hebben we heel veel nieuwe bedrijven op Instagram zien opduiken. Ik ben de tel kwijt van het aantal Instagram-pagina’s over recepten, fitness, self-made sieraden en zo kan ik nog wel even doorgaan.  Het is natuurlijk heel tof om te zien dat mensen doordat ze hun baan kwijt zijn of gewoon minder te doen hebben in het dagelijks leven, beginnen met ondernemen! Maar een website of Instagram pagina voor jouw nieuwe bedrijf is iets om even goed over na te denken…

De explosie van ‘’social-only’’ bedrijven heeft mensen misschien doen geloven dat een website voor een bedrijf helemaal niet meer nodig is, maar wat is het verschil tussen een website of Instagram pagina? Wat zijn de voor- en nadelen- van beide opties? En kan je met alleen een Instgram pagina een succesvol bedrijf runnen?

Als je op zoek bent naar het korte antwoord op deze vraag, NEE, websites blijven cruciaal voor een sterke online aanwezigheid in 2022 en zijn dus zeker nodig voor een online groei. In deze blog leg ik je exact uit waarom een website onmisbaar is, en wat de voor- en nadelen zijn.

Groei van social-only bedrijven

verkopen via social media

Het aantal social-only bedrijven neemt al een tijdje toe, waarbij veel ondernemers online cursussen volgen en een social media profiel maken om hun producten of dienste verkopen.

Het is niet moeilijk om de voordelen van een zakelijk Instagram pagina in te zien. Een zakelijk Instagram account is gratis aan te maken en geeft je toegang tot meer dan 1.5 miljard mensen! Via een Instagram pagina is het vrij gemakkelijk om (commerciële) content te delen voor promotie, mits je daar een goede content strategie bij gebruikt.

Sociale media giganten zoals Instagram zijn zich hiervan bewust en hebben tools ontwikkeld voor bedrijven om producten of diensten rechtstreeks via het kanaal aan te bieden. Facebook en Instagram maken het taggen van producten in inhoud mogelijk, waardoor het voor mensen eenvoudig is om informatie over producten te krijgen zonder de app te verlaten. Facebook heeft ook een ingebouwde agenda-app gemaakt, zodat mensen direct afspraken kunnen boeken.

Een website of Instagram pagina gebruiken

Eigenlijk is deze vraag heel simpel te beantwoorden. Gebruik beide mogelijkheden! Als online bedrijf wil je natuurlijk zoveel mogelijk online vindbaar zijn. Dat is dan ook direct de reden dat een social-only bedrijf eigenlijk niet kan voor op de lange termijn. Goed zichtbaar worden op Instagram is natuurlijk mooi, maar uiteindelijk gebruiken veel meer mensen online zoekmachines zoals Google. Ook daar moet je vindbaar zijn!

Een professionele website wekt meer vertrouwen

tone of voice

Een Instagram pagina is gratis en zijn door vrijwel iedereen gemakkelijk aan te maken. Dit is natuurlijk een voordeel om jouw bedrijf op te starten, maar maakt mensen ook sceptisch over bedrijven die alleen op Instagram vindbaar zijn. Op social media zijn namelijk heel veel pagina’s die zich voordoen als een professioneel en betrouwbaar bedrijf, maar die uiteindelijke verdwijnen met jouw geld. Een professioneel ogende website stelt bezoekers gerust en geeft bedrijven de kans om hun geschiedenis, expertise, referenties en uiteindelijk betrouwbaarheid te tonen.

Dit zorgt er ook automatisch voor dat jouw belangrijkste conversie percentages een stuk hoger zullen zijn met een website. Het antwoord op de vraag ‘’een website of Instagram pagina?’’ is dus vrij simpel te beantwoorden, ga voor beide mogelijkheden!

Zakelijke Instagram accounts zijn bijna niet terug te vinden buiten het platform

Wanneer je zoekt naar een product of dienst die jouw product via alleen een Instagram pagina aanbiedt, is de kans groot dat de eerste 3 pagina’s met zoekresultaten wordt gevuld met websites in plaats van met sociale-mediaprofielen. Met jouw zakelijk Instagram pagina zul je  hier dus nooit goed vindbaar worden…

Zakelijke Instagram pagina’s zijn makkelijk terug te vinden bij het zoeken op het social media platform, maar lenen zich er niet voor om gevonden te worden door de belangrijke zoekmachines. Dit betekent dat social-only bedrijven elke seconde ongeveer 40.000 zoekopdrachten mislopen (en dat komt alleen van Google). Als bedrijf mis je dus heel wat potentiële klanten op deze manier, en dat is zeer zonde.

Websites geven je volledige controle over e-commerce

Dropshipping WordPress

Hoewel Facebook en Instagram functies voor sociaal winkelen hebben geïntroduceerd, missen ze de controle en flexibiliteit die e-commerce cms systemen bieden.

Content management systemen zoals Shopify, WooCommerce (WordPress e-commerce oplossing) en Squarespace zitten boordevol handige functies waarmee je de winkelervaring kunt aanpassen. Ze kunnen worden geïntegreerd met orderverwerkings- en voorraadbeheersystemen die het verkopen van jouw producten of diensten een fluitje van een cent maken.

Een website draait om jou, en (belangrijker nog) is van jou!

Een website pas je helemaal aan in jouw stijl. Jouw merk krijgt hierdoor een uitstraling die direct gelinkt wordt aan jouw bedrijf. Dit is belangrijk om je naamsbekendheid te verbeteren. Op een zakelijk Instagram pagina kan je natuurlijk ook jouw merk uitstralen, maar toch zal ook altijd de uitstraling van Instagram blijven hangen bij jouw potentiële klanten.

Wat misschien nog wel het belangrijkste is van alles, is dat de data van je bezoeker op jouw website van jou is. De data van bezoekers op je Instagram pagina kan je lang niet allemaal inzien en daardoor zul je veel minder goed erachter komen wat je bezoekers doen en hoe je online kunt groeien…

(Online) data is tegenwoordig belangrijker dan ooit. Omdat er zoveel concurrentie online is, moet je als bedrijf er echt bovenuit springen. De juiste verbeterpunten verkrijg je alleen met de juiste data!

Hulp nodig bij het maken van een professionele website?

Ben je er ook van overtuigd dat jouw onderneming online niet door kan groeien zonder een professionele website die direct goed vindbaar is op zoekmachines? Timmermans Media kan je helpen bij het maken van een nieuwe professionele website. Wij ontwerpen websites op maat helemaal naar jouw branding. Daarbij zorgen we er direct voor dat de nieuwe website goed scoort in Google en dat de conversiepercentages optimaal zijn

Neem contact met ons op door te mailen naar info@timmermansmedia.nl of bellen naar 073-208 0036. Dan bekijken we samen hoe we een professionele en unieke website voor je kunnen maken!

Heb je vragen, of wil je graag jouw ervaringen over dit onderwerp met anderen delen? Laat dan hieronder een reactie achter. Wij zullen er alles aan doen om op je vraag of opmerking te reageren.

PS: Wil jij nog meer te weten komen over marketing? Wordt dan lid van onze besloten Facebookgroep. Het is gratis voor ondernemers die samen met andere ondernemers hun marketing willen verbeteren.

Over de auteur.

Nick Kiburg

Nick Kiburg

Hallo, ik ben Nick Kiburg. Ik ben veel bezig met de laatste trends en ontwikkelingen binnen de online marketing- en e-commerce branche. Mijn passie is om andere van (extra) informatie te voorzien in informatieve blog posts, deze zal je dan ook veel van mij tegen komen! Ik sta er dan ook altijd voor open om hierover in gesprek te gaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populaire artikelen.

Klaar om te groeien?

Plan dan nu (vrijblijvend) een telefoon- of videogesprek met ons in.