De 6 beste gratis SEO tools die jouw veel tijd kunnen besparen!

Beste gratis SEO tools
Leestijd: 12 minuten

Hoe krijg je meer inzicht in de positie van je website en pagina’s in Google? Op welke zoekwoorden optimaliseer je voor het maximale resultaat? En hoe kom je erachter wat je concurrentie doet? SEO is in 2022 best een complex onderdeel van online marketing. Om bovenstaande vragen allemaal te kunnen beantwoorden, kan je gebruik maken van zowel betaalde als gratis SEO tools.  

Klein probleem: de meeste betaalde SEO tools zijn peperduur.

SEO tools maken het beantwoorden van de vragen hierboven, maar ook het werk van online marketeers een stuk gemakkelijker en efficiënter. Ze geven precies aan waar je sterke en zwakke punten zitten. Ze helpen je met het optimaliseren van je content en site op allerlei verschillende SEO aspecten. Wil je eerst meer weten over op welke aspecten jij je content en website kunt verbeteren? Lees dan ook vooral onze andere blogs over SEO.

Wat zijn de beste gratis technische SEO-tools?

Gelukkig kun je ook gebruik maken van een groot aantal gratis SEO tools. Ze geven je tips en voorzien je van essentiële informatie over de actuele positie van je website in Google en andere zoek machines. We zochten voor je uit welke SEO tools je in 2022 het beste ondersteunen bij het optimaliseren van je SEO strategie. Deze lijst van 6 gratis SEO tools geeft je een goed beeld van SEO tools die je niet kunt missen.

Om te beginnen, de technische SEO tools. Het is belangrijk dat je de basis op orde hebt, oftewel dat ook de techniek achter je site is geoptimaliseerd. Ook het tijdig identificeren en oplossen van technische problemen op je site is een belangrijk punt. Enkele gratis tools die je helpen je techniek helemaal in orde te maken.

Tool 1: Google Search Console

Google Search Console kan meer dan heel wat betaalde SEO tools kunnen. Deze handige tool geeft inzicht in de organische prestaties van je site. Ook detecteert het mogelijke problemen. Tips om de positie van je website verder te verbeteren en wat je moet doen om problemen op te lossen, maken deze technische SEO tool compleet.

Houd je je met SEO bezig? Dan is het gebruik van Google Search Console een must have! 

Enkele van de belangrijkste toepassingen van Google Search Console op een rij: 

 • Inzicht in de SEO-prestaties van je site, zoals clicks vanuit Google, vertoningen, CTR en gemiddelde posities op individueel zoekwoordniveau. Dit helpt je bij het maken van een gedegen groeistrategie;
 • Identificeren van eventuele crawl- en indexeringsproblemen;
 • Ontdekken welke pagina’s (nog) niet geïndexeerd zijn en de oorzaak hiervan achterhalen (404’s, geblokkeerde pagina’s en meer);
 • Eenvoudig een sitemap indienen;
 • Beveiligingsproblemen vinden;
 • Inzicht verwerven in de backlinks en interne links;
 • Indexering van een URL aanvragen en versnellen;
 • Google informeren over een wijziging van de domeinnaam.

Tool 2: Google PageSpeed Insights

Sitesnelheid is in 2021 niet alleen een ranking factor, maar heeft ook invloed op de gebruikerservaring van je website. Laadt je site langzaam? Dan loop je grote kans conversies te missen, of zelfs lager in Google terecht te komen.

Google zegt het niet voor niets zelf: “Speed equals revenue”, oftewel snelheid betekent omzet. De gratis PageSpeed Insights-tool van Google is een geweldige manier om de laadsnelheid te beoordelen en te verbeteren.

Wat kan je allemaal met Google PageSpeed Insights? Je gebruikt de Google PageSpeed Insights-tool om de PageSpeed-score van je site op een schaal van 0 tot 100 te meten. Je krijgt duidelijke aanbevelingen hoe je die score verbetert.

Zelfs als je niet overdreven technisch bent, zie je de belangrijkste factoren die van invloed zijn om de laadsnelheid van je site. Denk aan de grootte van afbeeldingen en manieren om je server te optimaliseren. Ook zie je op welke punten een site juist al wel goed scoort. Google PageSpeed Insights geeft inzicht in zowel de snelheid op desktops als op mobiele apparaten. 

Tool 3: SEMrush

SEMrush is een zeer uitgebreide SEO-toolkit. SEMrush houdt je onder andere op de hoogte van alle technische zaken rondom het optimaliseren van je site en je social media. Met de gratis versie van SEMrush beschik je over een SEO-tool voor technische SEO-auditing, rapportage en concurrentieonderzoek.

SEMrush heeft een aantal verschillende betaalde abonnementsvormen, vanaf $99 per maand. Desondanks biedt het gratis abonnement ook een scala aan mogelijkheden, zoals:

 • 10 gratis zoekopdrachten per dag in de domein- en zoekwoordanalyse-databases;
 • Gebruik van Keyword Magic, een handig hulpprogramma om de beste of nieuwe zoekwoorden te vinden;
 • Een project maken en beheren met 12 individuele SEO-tools;
 • 100 pagina’s van je site crawlen met de Site Audit-tool om problemen en kansen te vinden;
 • De posities van maximaal 10 zoekwoorden volgen in de Position Tracking-tool;
 • Elke maand 10 gratis SEO-ideeën en suggesties.

De gratis versie van SEMrush biedt al veel mogelijkheden, zoals zoekwoordenonderzoek, technische SEO-analyses, rapportages en concurrentieonderzoek.

Tool 4: Yoast SEO

De gratis WordPress-plugin Yoast SEO maakt het optimaliseren van je site eenvoudig en ongecompliceerd. Geschikt voor zowel SEO-beginners als ervaren SEO-specialisten.

Ook complexe taken zoals het toevoegen van structured data-blokken voor how-tos en veel gestelde vragen wordt er eenvoudig mee. 

Yoast SEO maakt het ongelooflijk eenvoudig om je on-page optimalisatie zelf te beheren. Ideaal voor mensen die hun eigen bedrijf runnen en geen technische mensen of webbouwers in dienst hebben. 

Hoe het werkt? Voer het focus zoekwoord voor een pagina in. Daarna geeft Yoast SEO je suggesties om problemen op te lossen en verbeteringen door te voeren. De tool laat je ook zien wat je al goed hebt geoptimaliseerd. 

Yoast werkt heel intuïtief. De tool maakt gebruik van een stoplicht. Zo zie je per pagina waar je al goed geoptimaliseerd hebt (groen licht) en waar nog verbeterpunten zijn (rood licht). Yoast SEO maakt daarbij onderscheid tussen de optimalisatie voor een bepaalde zoekterm en de leesbaarheid van je content.

De beste gratis SEO-tool voor linkbuilding

Een goed linkprofiel is belangrijk om hoger in Google te scoren, zo ziet Google namelijk dat ook andere websites jouw pagina relevant vinden. Alleen het vinden van linkpartners kost over het algemeen veel tijd en energie. Het daadwerkelijk stijgen in zoekmachines vergt vervolgens nog meer geduld.

Gelukkig zijn er veel manieren om het proces met verschillende SEO-tools te optimaliseren. Zo ben je zo productief mogelijk. Met deze handige gratis tools kun je prima aan de slag voor linkbuilding.

Tool 5: HARO

Publiceer je interessant nieuws of content in het Engels? Met de HARO-tool benader je journalisten en de pers die op zoek zijn naar experts. Perfect om je content onder de aandacht te brengen en met een beetje geluk viral te laten gaan. HARO staat trouwens voor ‘Help A Reporter Out’.

Je content onder de aandacht krijgen bij de pers is normaal gesproken niet zo eenvoudig. Sterker nog, het is een linkbuilding-tactiek waar veel online marketeers mee worstelen. HARO lost dat probleem voor je op.

Het maakt het voor iedereen gemakkelijk om goede links van de pers en grote nieuwssites te krijgen, door simpelweg je expertise te delen. Het kost je slechts een paar minuten per dag om te kijken of er een verzoek om informatie is. De kansen zijn enorm. Met HARO heb je geen groot budget, PR-ervaring of -team nodig. 

Wat kan je allemaal met HARO?

HARO stuurt je per dag een aantal mails, op basis van door jou geselecteerde categorieën. Zo zie je naar welke content journalisten op zoek zijn. Je hoeft vervolgens alleen maar te reageren op relevante onderwerpen of vragen. De kans is groot dat jij of je content gepromoot wordt. Al was het maar een quote met link naar je site, of misschien wel met een compleet artikel.

Het is onvoorstelbaar hoe goed dit kan werken. Content die door een journalist op een groot platform gepubliceerd is, zal zich namelijk snel verder verspreiden. Veel exposure met veel nieuwe links naar jouw content.

Het is trouwens niet verplicht om een autoriteit in je niche te zijn, maar het is natuurlijk wel een pré. Je kansen stijgen door alleen te reageren op verzoeken of vragen waar je daadwerkelijk goede input voor kan aanleveren. Kiest een journalist jou als expert? Dan zou je jezelf en jouw content zomaar terug kunnen zien op een grote buitenlandse nieuwssite!

De beste gratis tracking-tool!

Voor het uitvoeren van een effectieve strategie is het bijhouden en analyseren van statistieken echt een vereiste. Daarvoor bestaan gelukkig een groot aantal gratis tools. Tools met inzichtelijke rapportage- en analysemogelijkheden.

Tool 6: Google Analytics

Google Analytics is een gratis tool die geen enkele marketeer mag missen. De fantastische inzichten die het biedt helpen je bij het nemen van beslissingen op bijna elk gebied van je SEO-strategie.

Wat kan je allemaal met Google Analytics?

Google Analytics is veruit de bekendste tracking tool voor het bijhouden van het aantal bezoekers op je website. Toch biedt Google Analytics zoveel meer dan dat. Je ziet een gedetailleerd overzicht van het aantal sessies, unieke bezoekers en conversies.

Zo krijg je een goed inzicht in je verkeer. Waar komt het vandaan? Welke pagina’s hebben je bezoekers bekeken? Hoe lang ze daar geweest? En via welke pagina heeft een bezoeker je site weer verlaten? 

Je kunt zelfs gedetailleerde gebruikersgegevens krijgen, zoals demografische gegevens en apparaatgebruik. Stuk voor stuk waardevolle gegevens om je te helpen bij het bepalen van je strategie. Google Analytics is gratis en wereldwijd het meest gebruikte statistieken- en analyseplatform voor websites.

In onderstaande video, leer je 10 nieuwe dingen om je Google analytics account goed te benutten:

Zullen wij anders jouw vindbaarheid in Google verbeteren?

We hopen dat dit artikel je heeft geholpen om met gratis SEO tools de vindbaarheid van jouw website in Google te verbeteren. Als je bovenstaand artikel begrijpt en wat meer kennis hebt over SEO, zal je een heel eind kunnen komen!

Wil je de SEO van jouw website laten verbeteren door Timmermans Media? Neem dan contact op met ons door een e-mail te sturen naar info@timmermansmedia.nl of te bellen naar 073-2080036. We vertellen je dan graag meer over de mogelijkheden en prijzen.

Heb je vragen, of wil je graag jouw ervaringen over dit onderwerp met anderen delen? Laat dan hieronder een reactie achter. Wij zullen er alles aan doen om op je vraag of opmerking te reageren.

PS: Wil jij nog meer te weten komen over marketing? Wordt dan lid van onze besloten Facebookgroep. Het is gratis voor ondernemers die samen met andere ondernemers hun marketing willen verbeteren.

Over de auteur.

Picture of Nick Kiburg

Nick Kiburg

Hallo, ik ben Nick Kiburg. Ik ben veel bezig met de laatste trends en ontwikkelingen binnen de online marketing- en e-commerce branche. Mijn passie is om andere van (extra) informatie te voorzien in informatieve blog posts, deze zal je dan ook veel van mij tegen komen! Ik sta er dan ook altijd voor open om hierover in gesprek te gaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populaire artikelen.

Klaar om te groeien?

Plan dan nu (vrijblijvend) een telefoon- of videogesprek met ons in.