Het maken van WordPress sitemap is een belangrijk onderdeel om je website te optimaliseren op het gebied van SEO (zoekmachine optimalisatie). Door een sitemap van jouw WordPress website te maken, kunnen websitebezoekers en zoekmachinebots de structuur van een site beter begrijpen. WordPress sitemaps creëren een betere gebruikerservaring voor bezoekers en bieden nauwkeurige informatie voor zoekmachines om te crawlen. In deze blog leg ik je uit hoe je een xml sitemap maakt op WordPress en waarom dit goed is voor je SEO.
Wat is een WordPress sitemap en waarom heb je deze nodig?
Een WordPress sitemap is een lijst met alle openbare URL’s op een WordPress-website. Sitemaps helpen bezoekers en zoekmachines om sneller en gemakkelijker door alle URL’s op een site te navigeren. Ze kunnen ook de relatie tussen verschillende pagina’s en het belang van elke pagina laten zien. Een WordPress sitemap helpt website-eigenaren door:
- Zoekmachines op de hoogte stellen – waarschuwt crawlers van zoekmachines en laat bezoekers zien wanneer er nieuwe berichten op een website zijn. WordPress sitemaps informeren zoekmachines ook over pagina’s op een site die ze nog niet eerder hebben geïndexeerd.
- Eenvoudige navigatie – toont de structuur en hiërarchie van webpagina’s door een volledige lijst met URL’s te bieden.
- Zoekmachineoptimalisatie – helpt bij het optimaliseren van een website door zoekmachines te laten weten dat de website geen dubbele inhoud heeft. Sitemaps maken een website ook gebruiksvriendelijker, waardoor de positie op de paginaresultaten van zoekmachines verbetert.
Hoe maak je een sitemap in WordPress?
Om alle URL’s van je website in één overzichtelijke lijst te verwerken, kun je met een sitemap generator eenvoudig een sitemap maken in WordPress. Er zijn verschillende plug-ins die je op je website kunt installeren en die het eigenlijk redelijk eenvoudig maken om een sitemap te creëren. Wanneer je gaat kiezen om een WordPress Sitemap plugin te gebruiken, heb je een paar opties. Je kunt bijvoorbeeld een SEO plugin installeren, zoals Rank Math of Yoast SEO. Deze SEO-plugins maken automatisch een sitemap, die je dan eenvoudig kunt gaan indienen bij Google Search Console. Echter kun je in WordPress ook gebruik maken van plug-ins die uitsluitend helpen bij het maken van een sitemap.
- Je kunt bijvoorbeeld de plugin ‘’Google Sitemap’’ gebruiken. Deze plugin doet maakt het eenvoudig om snel een sitemap te creëren. Met een simpele checklist en weinig verplichte instellingen, kun je snel aanvinken welke pagina’s jij in jouw WordPress sitemap wilt toevoegen. Wanneer je alles hebt doorlopen kun je jouw sitemap eenvoudig vanuit de plugin zelf toevoegen aan Google Search Console.
- Een andere fijne plugin is de ‘’XML Sitemaps’’. Ook met deze plugin kun je redelijk snel een WordPress sitemap creëren. Je kunt hem gewoon gratis downloaden en de plugin genereert automatisch een sitemap voor je website. Daarnaast stelt deze plugin de zoekmachines op de hoogte wanneer je één van je pagina’s hebt geüpdatet.
De voordelen van het gebruik van een goede WordPress sitemap
Zoals je eerder kon lezen in deze blog, kunnen sitemaps je online aanwezigheid een boost geven. Wij hebben de belangrijkste voordelen van een sitemap voor je op een rijtje gezet:
- Snel zoekmachines informeren over wijzigingen
Bij een grotere website gebeurd er veel en worden er vaak dingen toegevoegd of gewijzigd. Zoekmachines zullen deze wijzigingen echter niet onmiddellijk indexeren. Een sitemap, die zoekmachines meteen informeert over wijzigingen, kan wijzigingen mogelijk sneller laten indexeren.
- Laat je belangrijkste pagina’s gevonden worden
Het is van cruciaal belang om een professioneel SEO-webdesign te hebben om je doelgroep aan te trekken. Het is echter nutteloos als jouw belangrijkste pagina’s verborgen blijven. Als oplossing moet je een sitemap gebruiken. Door de primaire pagina’s van je website in de sitemap op te nemen en deze te delen met zoekmachines, kun je ervoor zorgen dat zoekmachines je pagina’s vinden en crawlen.
- Werkt als een blauwdruk
Sitemaps zijn als de blauwdrukken van je website. Ze begeleiden mensen die aan het project werken om je website effectief te ontwerpen. Een sitemap moet echter in een formaat en op een centrale locatie worden bewaard om deze toegankelijker te maken. Het helpt ook iedereen die aan het project werkt, de status of aangebrachte wijzigingen te kennen.
- Verbeter je websitenavigatie
Een sitemap is handig voor bezoekers omdat het dient als secundaire navigatie, zodat ze snel kunnen vinden wat ze zoeken. Sitemaps kunnen crawlers ook helpen om gemakkelijker door de volledige structuur van je website te navigeren. Als je echter een uitgebreide website hebt, kan het praktischer zijn om je sitemapbestand op te splitsen in kleinere.
- Stroomlijnt de conversietrechter
In een conversietrechter is het beter om een minimum aantal stappen te hebben voor je gebruikers om te converteren. Hoe meer stappen, hoe meer kans bezoekers hebben om de site te verlaten zonder hun aankoop of aanmelding te voltooien. Gebruik je sitemap om erachter te komen wat de noodzakelijke stappen zijn, waarbij je waar mogelijk stappen combineert. Een visuele weergave, zoals een stroomdiagram, kan het stroomlijnen van jouw trechter gemakkelijker maken.
Kortom, een WordPress sitemap is een belangrijke factor voor je SEO-resultaten
Zoals je hebt kunnen lezen, is het creëren van een sitemap belangrijk voor je SEO-resultaten en heeft het nog een aantal andere bijkomende voordelen. Je site wordt overzichtelijk, dit is handig voor zowel zoekmachines en bezoekers als voor de mensen die aan de website werken. Daarnaast kun je de conversietrechter goed in kaart brengen en optimaliseren waar nodig. Kortom, een WordPress Sitemap is dus zeker een toegevoegde waarde voor je website en eigenlijk onmisbaar.
Wil jij een sitemap voor jouw WordPress website? Heb je hier hulp bij nodig of wil je dit laten opzetten door echte specialisten? Neem dan vrijblijvend contact op met het team van Timmermans Media. Wij helpen je graag!