Wat is Google Search Console en hoe zet je deze tool in?

Wat is Google search console
Leestijd: 7 minuten

Een ontzettend belangrijke en onmisbare SEO-tool is Google Search Console. Deze tool van Google zorgt ervoor dat je de rangschikking en zichtbaarheid van je website verbeterd. Met Google Search Console kun je grondige analyses maken van de mensen die dagelijks je sites bezoeken, hoeveel organisch websiteverkeer je ontvangt, op welke pagina’s mensen zoeken wanneer ze jouw site openen, het apparaat en platform dat mensen gebruiken om je site te vinden, mobile-first index status en nog veel meer. Maar wat is google search console?

In deze blog beantwoorden we de vraag ”wat is Google Search Console” en waarom je het moet gebruiken. Als kers op de taart hebben we een overzichtelijke startershandleiding voor je gemaakt.

Wat is Google Search Console?

wat is google search console

Google Search Console is een gratis service tool van Google waarmee je de aanwezigheid van jouw site op de pagina’s met zoekresultaten van zoekmachines kunt analyseren onderhouden en verbeteren. Het doel van Search Console is om website-eigenaren, marketeers en SEO-experts in staat te stellen te begrijpen hoe Google hun websites waarneemt. Met behulp van deze informatie kunnen ze de prestaties controleren en verbeteren, problemen identificeren en oplossen.

Google Search Console biedt diverse tools en rapporten voor onderstaande activiteiten:

 • Website vitaliteit: Overzicht van de algemene statistieken en of Google problemen heeft ondervonden op je site.
 • Zoeken, ontdekken en nieuws: Details over de prestaties van je pagina’s in elk van de producten van Google.
 • Crawlen: Bevestiging dat Google je website kan lezen en crawlen.
 • Indexeren: Het oplossen van indexeringsproblemen en het opnieuw indexeren van verzoeken voor nieuwe of bijgewerkte inhoud.
 • Organisch verkeer: Analyse van Google Search-verkeersgegevens voor jouw website: hoe vaak jouw website wordt weergegeven in Google Search, als gevolg van welke zoekopdrachten je site wordt weergegeven, hoe vaak zoekers op je website doorklikken voor die zoekopdrachten, en nog veel meer.
 • URL-inspectie: Details over fouten in de code, tags, inconsistenties in bruikbaarheid, enz.
 • Problemen: Meldingen ontvangen wanneer Google indexerings-, spam- of andere black-hat-problemen op je website tegenkomt.
 • Mobile-first indexeren: Informatie of je website is overgeschakeld naar mobile-first indexering of niet.
 • Mobiel gebruiksgemak: Hoe mobielvriendelijk elk van je pagina’s is en of er ruimte voor verbeteringen
 • Sitemaps: Informatie over de huidige status van je ingediende sitemaps en eventuele indexeringsproblemen die de bots zijn tegengekomen.

Waarom Google Search Console gebruiken?

Simpel gezegd, iedereen die een website heeft, zou Google Search Console moeten gebruiken! Wanneer je bezig bent met SEO (zoekmachine optimalisatie), is het van vitaal belang om inzicht te krijgen in de zichtbaarheid van zoekmachines, vertoningen en het aantal klikken dat je van Google Search ontvangt.

Google search console gebruiken

Google Search Console is één van de beste manieren om ervoor te zorgen dat SEO resultaten gaan floreren. Het helpt je namelijk je website op dezelfde manier te gaan analyseren als hoe de Google bots dit doen. Google-bots bepalen je ranking aan de hand van de pagina’s die zijn geïndexeerd, de backlinks die je positie verbeteren, de meest populaire zoekwoorden enzovoort. Het verkrijgen van dit soort gegevens is cruciaal voor je SEO-strategie.

Handleiding Google Search Console: je website instellen op Search Console

Als je deze unieke Google tool wilt toevoegen om je SEO-resultaten te verbeteren, zal je een aantal stappen moeten doorlopen. Wij hebben een korte handleiding voor je opgesteld om je hierbij te helpen.

 1. Meld je aan bij Google Search Console: Deze tool van Google is volledig gratis en je kunt je eenvoudig aanmelden bij Search Console. Daarnaast zul je in de toekomst meldingen krijgen wanneer Google ongebruikelijke activiteit ziet op je website, zoals crawlproblemen of aanwijzingen die lijken op hacking.
 2. Verifieer je website: Nadat je je hebt aangemeld zul je aan Google moeten bewijzen dat je eigenaar van de website bent. Dit moet omdat Google Search Console gegevens over je site laat zien, die alleen toegankelijk mag zijn voor de site-eigenaar. Je kunt aan de hand van deze resultaten optimalisaties of aanpassingen doorvoeren. Je kunt jezelf verifiëren door een code op je website te plakken. Durf je dit niet zelf te doen? Neem dan contact op met ons en wij helpen je gerust.
 3. Lees de handleiding om de basisbeginselen van Search Console te leren: Het is altijd goed om te weten hoe Google Search Console werkt. Zo kun je de basis analyses zelf maken. Wil je echt aan de slag met SEO en moeten er uitgebreidere analyses worden gemaakt? Dan raden wij aan om met een SEO specialist/online marketing bureau in gesprek te gaan.
 4. Google Search Console koppelen aan Google Analytics: Om alle data zo compleet mogelijk te verzamelen, is het ontzettend handig om Google Search Console te gaan koppelen aan Google Analytics. Maar hoe doe je dit precies?

Log in bij Google Analytics -? Ga naar Acquisitie -> Search Console -> Zoekopdrachten -> Klik vervolgens op de button Search Console gegevens delen. Je ziet nu Property-instellingen. Scrol naar beneden en klik op ‘’Search Console aanpassen’’. Klik vervolgens op toevoegen, kies jouw website en sla vervolgens alles op.

 • Voeg een sitemap toe: Wanneer je een grotere website hebt, dan is het belangrijk om een sitemap aan te maken om deze vervolgens naar Google te verzenden. Heb je een wat kleinere website? Dan is een sitemap niet noodzakelijk, maar nog steeds wel handig!

Google Search Console: een ontzettend waardevolle tool

Google search console handleiding

Ik hoop dat je na het lezen van deze blog wat meer snapt van Google Search Console. De vraag ”wat is Google Search Console?” zou nu beantwoord moeten zijn. Seach Console is een ontzettend waardevolle tool om de organische (SEO) resultaten van je website in de gaten te houden. Daarnaast attendeert Google Search Console ook op problemen. Ontzettend handig en je kunt ze dus snel oplossen. Wil jij graag Google Search Console toevoegen aan je website en heb je hier hulp bij nodig? Of wil je graag zorgen dat je website hoger zal gaan ranken door middel van een SEO-strategie? Neem dan contact op met Timmermans Media. Wij helpen je hier graag bij.

Heb je vragen, of wil je graag jouw ervaringen over dit onderwerp met anderen delen? Laat dan hieronder een reactie achter. Wij zullen er alles aan doen om op je vraag of opmerking te reageren.

PS: Wil jij nog meer te weten komen over marketing? Wordt dan lid van onze besloten Facebookgroep. Het is gratis voor ondernemers die samen met andere ondernemers hun marketing willen verbeteren.

Over de auteur.

Picture of Nick Kiburg

Nick Kiburg

Hallo, ik ben Nick Kiburg. Ik ben veel bezig met de laatste trends en ontwikkelingen binnen de online marketing- en e-commerce branche. Mijn passie is om andere van (extra) informatie te voorzien in informatieve blog posts, deze zal je dan ook veel van mij tegen komen! Ik sta er dan ook altijd voor open om hierover in gesprek te gaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populaire artikelen.

Klaar om te groeien?

Plan dan nu (vrijblijvend) een telefoon- of videogesprek met ons in.