Meer gratis backlinks, maar hoe krijg je backlinks?

gratis backlinks
Leestijd: 7 minuten

Kwalitatieve gratis backlinks zijn goud waard voor elke website die hoger wil scoren op belangrijke zoekwoorden in zoekmachines om zo de doelgroep te kunnen bereiken. Online bedrijven moeten sterk aanwezig zijn in belangrijke zoekmachines zoals Google om online klanten te kunnen werven. Het is dus belangrijk om een bewezen online marketing strategie op te zetten en een uitgebreide SEO strategie kan daarin niet ontbreken…

Een van de meest belangrijke aspecten van een goede SEO strategie, is linkbuilding. Door backlinks van hoge kwaliteit, en dus van grote / bekende websites te winnen, zal jouw website sneller en meer autoriteit opbouwen. Maar gratis backlinks winnen is wellicht een stuk moeilijker dan je had verwacht.

“Hoe krijg ik backlinks naar mijn website?”

In deze blog help ik je om met bewezen linkbuilding strategieën meer gratis backlinks voor jouw website te winnen.

Wat zijn kwalitatieve backlinks?

Er is een verschil in type backlinks, bedenk je maar eens hoeveel websites er wel niet zijn. Een backlink van elke website is een andere soort backlink. Om het wat makkelijker te houden, gaan we uit van kwalitatieve backlinks en irrelevante backlinks.

Wil je beter ranken met behulp van meer gratis backlinks, dan is het belangrijk om vooral meer kwalitatieve backlinks te verschaffen. kwalitatieve backlinks komen van websites die zelf al veel autoriteit hebben opgebouwd, geen spam uitstralen en regelmatig inhoud plaatsen gerelateerd aan jouw branche of niche! Elke website die naar jouw website linkt, zou idealiter moeten voldoen aan vier aspecten:

  • Autoriteit– De site heeft zelf al een indrukwekkend backlinkprofiel (straalt hiermee veel vertrouwen uit), genereert veel verkeer en scoort zelf al goed in de ranking van zoekmachines. Ook vertrouwde websites van bijvoorbeeld de overheid of onderwijsinstellingen hebben vaak deze autoriteit al opgebouwd.
  • Relevant – De verwijzende pagina behandelt een soortgelijk onderwerp of niche als waar deze naartoe linkt op jouw website. Als de homepagina van jouw cryptoblog bijvoorbeeld een backlink krijgt van een blogpost over ‘voetbal’, wordt dit niet gezien als een relevante of kwalitatieve backlink.
  • Uniek – Een backlink is extra veel waard als de externe website nog niet veel linkt naar concurrenten of partners binnen jouw branche. Mocht dit al wel het geval zijn, blijft de backlink nog wel kwalitatief, maar is deze net iets minder waard.
  • Natuurlijk – De backlink is niet gesponsord, de ankertekst komt niet over als spam, en de verwijzende website heeft een ”normaal aantal verwijzende links”. Startpagina’s en/of websites die alleen maar ingezet worden om naar andere sites te linken zijn dus geen kwalitatieve backlinks…

Meer gratis backlinks krijg je zo

meer gratis backlinks

1. Niet-gekoppelde backlinks opeisen

Het terugwinnen van niet gekoppelde backlinks is waarschijnlijk de gemakkelijkste en snelste manier om gratis backlinks van hoge kwaliteit te winnen. Deze methode zal echter alleen rendabel zijn als jouw merk al enige tijd online te vinden is en actief is met bijvoorbeeld blogposts.

Het enige wat je eigenlijk moet doen, is in de gaten houden wie jouw merk, blogs, producten, etc. vermeldt op blogs of in het nieuws bijvoorbeeld. Je kan dat eenvoudig (en gratis) bijhouden met tools zoals Google Alerts. Het bedrijf die jouw merk, product of content vermeld is verplicht om naar jouw website te linken. Dit kan je ze dus gerust vragen!

2. Maak deelbare inhoud

Het creëren van blogposts, infographics en andere stukken inhoud die mensen willen delen, is essentieel voor het verkrijgen van gratis backlinks. Wanneer je waardevolle inhoud maakt die mensen kunnen delen, is de kans groter dat andere websites deze inhoud tegenkomen en gebruiken om hun eigen blogs aan te vullen.

Hieronder wat tips voor het maken van deelbare inhoud die andere websites wellicht zullen gebruiken.

  • Zorg ervoor dat je blogs goed geschreven zijn en goed onderbouwd.
  • Voeg interessante en originele infographics toe aan je teksten.
  • Maak leuke inhoud die mensen op social media willen en kunnen delen, stimuleer dit ook!
  • Zorg ervoor dat je artikelen goed te vinden zijn op relevante zoekwoorden.

Combineer deze strategie met de eerste strategie en je zult snel nieuwe gratis backlinks werven.

3. Wordt een bron voor professionals

hoe krijg je meer backlinks

Door gebruik te maken van jouw expertise en unieke data, kun je een bron worden voor andere bloggers en journalisten. Elke keer dat iemand naar jou citeert, verdien je een backlink. Maar gratis backlinks zijn niet het enige voordeel van deze tactiek. Door een vertrouwde bron te worden, vergroot je ook de naamsbekendheid en genereer je verwijzingsverkeer naar jouw website.

Het beste van alles, is dat het niet zo moeilijk is als je misschien denkt.

Om te beginnen, abonneer je gewoon op HARO (Help A Reporter Out). Dit is een gratis service die deskundige bronnen (zoals jij) verbindt met bloggers en journalisten die op zoek zijn naar meer informatie.

Zo werkt het: HARO stuurt je elke dag een e-mail met vragen van schrijvers in jouw branche. Je kunt de vragen uitkiezen die bij jouw bedrijf passen en via e-mail reageren. Vermeld vervolgens dat je graag wilt dat wanneer jouw informatie gebruik wordt, de schrijver naar jouw website linkt. Moeilijker is het niet!

Hulp nodig met gratis backlinks?

Ondanks de tips die ik je net gegeven heb, blijft het werven van gratis backlinks een lastige en tijdrovende klus. Als het te makkelijk zou zijn, zou de strategie overigens ook veel minder effect hebben.

Bij Timmermans Media specialiseren we ons al jaren in organische vindbaarheid en dus ook zeker linkbuilding! We helpen je hier dan ook graag bij. Neem contact ons met op via mail of telefoon en dan zullen we je zo snel mogelijk helpen om jouw online vindbaarheid naar een hoger niveau te tillen.

Heb je vragen, of wil je graag jouw ervaringen over dit onderwerp met anderen delen? Laat dan hieronder een reactie achter. Wij zullen er alles aan doen om op je vraag of opmerking te reageren.

PS: Wil jij nog meer te weten komen over marketing? Wordt dan lid van onze besloten Facebookgroep. Het is gratis voor ondernemers die samen met andere ondernemers hun online marketing willen verbeteren.

Heb je vragen, of wil je graag jouw ervaringen over dit onderwerp met anderen delen? Laat dan hieronder een reactie achter. Wij zullen er alles aan doen om op je vraag of opmerking te reageren.

PS: Wil jij nog meer te weten komen over marketing? Wordt dan lid van onze besloten Facebookgroep. Het is gratis voor ondernemers die samen met andere ondernemers hun marketing willen verbeteren.

Over de auteur.

Nick Kiburg

Nick Kiburg

Hallo, ik ben Nick Kiburg. Ik ben veel bezig met de laatste trends en ontwikkelingen binnen de online marketing- en e-commerce branche. Mijn passie is om andere van (extra) informatie te voorzien in informatieve blog posts, deze zal je dan ook veel van mij tegen komen! Ik sta er dan ook altijd voor open om hierover in gesprek te gaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populaire artikelen.

Klaar om te groeien?

Plan dan nu (vrijblijvend) een telefoon- of videogesprek met ons in.