Waarom is het zo belangrijk om een snelle website te hebben?

waarom een snelle laadtijd van een website belangrijk is
Leestijd: 9 minuten

Waarom een snelle laadtijd van een website zo belangrijk is kunnen we eigenlijk best snel en makkelijk uitleggen. Wij leggen je daarom in dit artikel ook uit hoe je de laadtijd van je website kunt controleren en hoe je deze kunt verbeteren. Zo kunnen bezoekers van jouw website ook genieten van een snelle website.

Dit is waarom een snelle website zo belangrijk is!

We kunnen je makkelijk uitleggen waarom een snelle laadtijd van een website belangrijk is. De kans is groot dat je zelf wel eens op een website bent geweest waarbij je ontzettend lang moest wachten totdat je de pagina voor je kreeg. Vervelend, toch? Eigenlijk is dat wel de belangrijkste reden waarom een snelle laadtijd van een website belangrijk is. Het is namelijk ontzettend vervelend voor bezoekers als ze lang moeten wachten totdat een website geladen is.

laadtijd seo

Het is zelfs zo dat een vertraging van 1 seconde het conversie ratio van de website al met 7% doet dalen. Duurt het langer dan 1 seconde voordat jouw website geladen is? Dan ben je waarschijnlijk al veel potentiële klanten kwijt geraakt. Puur en alleen omdat je een trage website hebt.

Consumenten willen informatie zo snel mogelijk voor zich hebben. Het liefst zo snel mogelijk. Google weet dat, en speelt hier daarom graag op in. Dat is ook precies de reden dat Google MyBusiness is uitgevonden. Wanneer je naar een bedrijf zoekt op Google, krijg je rechts in beeld direct de belangrijkste gegevens van dat bedrijf te zien.

Denk aan het telefoonnummer, de openingstijden en het adres. Dit is namelijk de informatie die 9 van de 10 mensen nodig hebben wanneer ze naar een bedrijf zoeken.

Laadtijd en SEO

De laadtijd van je website is daarom ook erg belangrijk voor de SEO. Google toont snelle websites hoger in zijn zoekresultaten dan trage websites. Dit komt doordat Google weet dat gebruikers niet zitten te wachten op een trage website. Om deze gebruikers zo goed mogelijk te dienen, toont Google snelle websites hoger. Laadtijd en SEO gaan dus hand in hand samen.

Wat is een goede laadtijd?

Wat is dan een goede laadtijd voor je website? Wanneer jouw website binnen 1.5 seconden is geladen, zit je redelijk goed. Echter geldt wel; hoe sneller hoe beter. Daarom raden we aan om ervoor te zorgen dat je website binnen 1 seconde is geladen.

Hoe kun je de snelheid van je website controleren?

Je kunt op verschillende manieren de laadtijd van een website controleren. Zo heb je Google PageSpeed. Echter zijn wij niet zo’n fan van Google PageSpeed omdat deze naar eigen ervaring niet altijd goed werkt.

Wanneer je de laadtijd van je website wilt controleren kun je het best gebruik maken van GTmetrix:
https://gtmetrix.com/

Hier kun je de snelheid van je website snel en makkelijk meten. Ook geeft GTmetrix aan hoe je de snelheid van jouw website kunt verbeteren. Wel zo handig!

laadtijd website checken

Wat bepaalt de laadtijd van een website?

De snelheid van een website wordt door drie verschillende aspecten bepaald:

  • Hosting: dit is de server waar de website op draait;
  • Techniek: welke techniek is gebruikt en hoe efficiënt werkt deze;
  • Internet snelheid: de snelheid van het internet van de gebruiker.

Hosting

Het grootste gedeelte van de snelheid kun je dus zelf bepalen. Door voor een goede webhosting te kiezen, kan de website al een stuk sneller zijn. Heb je shared hosting? Dat kan zorgen voor een trage website. Bij een shared hosting staat jouw website met andere websites op een server. Hierdoor wordt de snelheid van jouw website mede bepaalt door de andere websites die op een server staan. Dit is echter wel de goedkoopste optie.

Je kunt ook kiezen voor semi-dedicated. De webhosting plaatst jouw website dan op een server met een paar andere websites. Hierdoor heeft jouw website veel meer ruimte en is de snelheid ook een stuk beter. De beste optie is een dedicated webhosting. Je hebt dan een server voor jouw website alleen. Dit zorgt voor een ontzettend snelle website, maar is wel de duurste optie.

Techniek

Maar ook wanneer je een dedicated webhosting hebt, kan de snelheid van de website nog steeds laag zijn wanneer de techniek niet klopt. Is de code van de website een rommeltje? Reken dan maar op een trage website.

Waarom cloudflare?

Er zijn verschillende mogelijkheden om de techniek aan te passen waardoor de snelheid zal stijgen. Zo kun je gebruik maken van een caching plugin, waardoor de website veel sneller beschikbaar is op het apparaat van de bezoeker. Ook zou je CloudFlare kunnen gebruiken om dit voor je te doen.

Een andere mogelijkheid is het verkleinen van afbeeldingen. Er zijn verschillende manieren waarop je de bestandsgrootte van afbeeldingen kunt verkleinen. Dit zorgt ervoor dat afbeeldingen veel sneller worden geladen op het apparaat van de gebruiker. Dat werkt natuurlijk goed tegen een trage website.

Hoe zit het met de website snelheid op smartphones?

De snelheid van een mobiele website is tegenwoordig misschien nog wel belangrijker dan de snelheid van een desktop website. Dit komt doordat we steeds vaker websites vanaf een mobiel apparaat gebruiken. Natuurlijk is het belangrijk dat een website responsive is, om mobiele bezoekers zo goed mogelijk te bedienen. Echter hoort snelheid hier ook bij.

snelheid website

Veel functies die een website op een desktop heeft, worden niet gebruikt op de mobiele versie van een website. Toch worden deze functies wel allemaal geladen. Dat zorgt ervoor dat een website op een mobiel apparaat veel trager kan zijn dan op een desktop.

Dit zou je kunnen oplossen door in te stellen dat bepaalde functies niet worden uitgevoerd op een tablet, smartphone of iPhone. Of je kiest voor een mobile-first design. Dit houdt in dat je de website maakt voor mobiele gebruikers, en deze vervolgens aanpast voor desktop gebruikers. Het grootste gedeelte van de internetgebruikers bezoeker een website vanaf hun mobiele apparaat. Het is dus helemaal niet zo gek om je website juist beter af te stemmen op mobiele gebruikers dan op desktop gebruikers.

Wil je graag de snelheid van je website verbeteren? Bekijk dan onderstaande video, waar verschillende tips worden gegeven voor het verhogen van de laadtijd van een website.

Zullen wij anders voor een snelle laadtijd zorgen?

Je weet nu waarom een snelle laadtijd van een website belangrijk is. Het is dus noodzakelijk om er voor te zorgen dat jouw website ook een snelle laadtijd heeft. Controleer daarom eens de laadtijd van jouw website, en ga na of dit snel genoeg is voor de bezoekers van jouw website. Het is je nu ook duidelijk wat een goede laadtijd voor je website is.

Het kan echter lastig zijn om er ook daadwerkelijk voor te zorgen dat jouw website een snellere laadtijd krijgt. Daarom kun je dit ook aan ons overlaten. Timmermans Media weet hoe we voor een snelle laadtijd kunnen zorgen.

Wil je de snelheid van jouw website laten verbeteren door Timmermans Media? Neem dan contact op met ons door een e-mail te sturen naar info@timmermansmedia.nl of te bellen naar 073-2080036. We vertellen je dan graag meer over de mogelijkheden en prijzen.

Heb je vragen, of wil je graag jouw ervaringen over dit onderwerp met anderen delen? Laat dan hieronder een reactie achter. Wij zullen er alles aan doen om op je vraag of opmerking te reageren.

PS: Wil jij nog meer te weten komen over marketing? Wordt dan lid van onze besloten Facebookgroep. Het is gratis voor ondernemers die samen met andere ondernemers hun marketing willen verbeteren.

Over de auteur.

Matt Timmermans

Matt Timmermans

Matt heeft Timmermans Media in 2018 opgericht als webdesign bureau. Nadat hij zijn marketing studie in 2020 had voltooid, ging hij full-time aan de slag als ondernemer en marketeer. Naast het schrijven van blogs op Timmermans Media, verzorgt hij ook de content marketing (cryptocurrency), SEO en webdesign voor verschillende bedrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populaire artikelen.

Klaar om te groeien?

Plan dan nu (vrijblijvend) een telefoon- of videogesprek met ons in.