Een Podcast Beginnen?! 5 handige tips voor beginners!

Een podcast beginnen
Leestijd: 13 minuten

Dus jij wilt een podcast beginnen? Good for you. Naar verwachting stijgt de populariteit van podcasts voorlopig nog flink. In 2020 luisterden naar schatting 100 miljoen mensen elke maand naar een podcast en waarschijnlijk zullen dit er in 2022 maar liefst 125 miljoen (!) zijn. Hieronder leg ik je uit hoe je een podcast kunt beginnen. Dat doe ik door je te vertellen waar je allemaal aan moet denken, en geef ik je ook 5 tips die je zullen helpen.

Waarom neemt de populariteit van podcasts toe?

Er zijn verschillende redenen te bedenken voor waarom podcasts steeds populairder worden bij luisteraars, content creators, bedrijven, marketeers en ga zo maar door. Veel mensen vinden het luisteren van een podcast een fijne manier om nieuwe informatie op te nemen of nieuwe skills te leren. Het is dus belangrijk dat de inhoud van de podcast een bepaald doel heeft. Naast de stijgende groei van het publiek zijn podcasts ontzettend handig als je een following wilt genereren en je merk wilt laten groeien.

Een podcast beginnen: is er een podcast-succesformule?

Er is niet één succesformule, omdat het succes van een podcast ligt in de authenticiteit van de maker. De meeste podcasts mislukken omdat podcasters zichzelf saboteren. Over het algemeen falen podcastmakers die meevaren op hypes. Denk daarom goed na over wat je wilt vertellen aan je publiek. En niet geheel onbelangrijk: zorg ervoor dat je het onderwerp leuk vindt!

Een Podcast Beginnen

Tip 1: Wees uniek en genereer trouwe fans

Maak niet de show die mensen willen horen, maak een show die jij graag maakt. Van alle podcastluisteraars ter wereld – en dat zijn er heel veel – zijn er genoeg mensen die naar jouw boodschap willen luisteren. Je kunt dus het beste een podcast beginnen voor jezelf. De rest volgt wel.

Radio versus podcast, wie wint?

Tegenwoordig overtreffen podcasts de radio. Dit komt omdat podcasts over het algemeen zeer betrokken luisteraars aantrekken. Vaak voelen ze een band met de maker van de podcast omdat het zo’n persoonlijk medium is. 

Omdat radioprogramma’s algemene onderwerpen bespreken en jij je eigen Spotify-lijst kunt maken van jouw favoriete artiesten, bindt het minder mensen aan zich in vergelijking met podcasts. 

Radioshows worden daarnaast – over het algemeen – minder actief beluisterd. Ze staan vaak aan op de achtergrond. Podcasts worden vaak méér actief beluisterd

Mensen zetten een podcast aan tijdens het sporten, wandelen, schoonmaken om ook daadwerkelijk informatie tot zich te nemen tijdens het uitvoeren van een simpele taak.

Podcast Luisteren

Tip 2: Creëer en deel waardevolle content 

Wanneer je vanaf 0 begint, is het belangrijk om een ​​duidelijk idee te hebben waarover je content moet gaan. Je wilt natuurlijk dat het iets toevoegt, dat het van waarde is voor je nieuwe publiek.

Het is misschien moeilijk om te bedenken wat belangrijk is voor een ander, aangezien je geen gedachten kunt lezen… Toch? Daarom kun je jezelf beter afvragen wat waardevolle content is voor JOU.

Wat maakt jou uniek? Wat vind JIJ leuk/interessant/grappig genoeg om naar te luisteren? 

Beginnende podcastmakers rekenen zich soms al rijk zonder waarde te hebben geleverd. Ze gaan ervan uit het beginnen van een podcast net zo makkelijk is als het opbouwen van een trouwe fanbase. Maar een luisteraar moet wel overtuigd zijn dat zij ook in jou willen investeren. Besef goed dat zij het meest waardevolle inleveren wat ze bezitten: tijd.

Steek daarom tijd en liefde in het verzinnen van een goed idee. Als jijzelf overtuigd bent van dat goede idee zit je op de goede weg.

Heb je géén idee? Relax!

Als je geen idee hebt, laat het dan volledig los om te genieten van het leven. Vaak komt inspiratie vanzelf aanwaaien op een onverwacht moment. Als je je goed voelt, kosten dingen vaak minder moeite, toch? Hoe meer je iets probeert te forceren, hoe verder je de goede ideeën wegduwt. Relax! Je kunt altijd nog een podcast beginnen.

Tip 3: Maak een plan en houd jezelf hieraan

Maak vervolgens een plan. Dit hoeft geen uitgebreid plan te zijn over de precieze inhoud van elke aflevering … Het is simpelweg een houvast, een richting

Bovendien is het handig om een plan te maken, zodat je jezelf verantwoordelijk kan houden. Bedenk bijvoorbeeld hoeveel podcasts je per week wilt produceren, hoe je je show wilt gaan promoten enzovoorts.

Het is handig om dit allemaal in te plannen zodat het niet in je hoofd blijft zitten. Je kunt werken met een fysieke agenda of kalender of je doet dit digitaal. Net wat je zelf handig vindt. 

Tip 4: Koop de juiste podcastbenodigdheden

Professionele podcastmakers hosten hun show vaak vanuit dure studio’s en maken gebruik van dure microfoons en software. Dit zorgt voor een hogere kwaliteit qua audio. Maar let op: dit zorgt niet voor een groter publiek.

Vaak zijn de bekendere podcasters begonnen met weinig middelen. Als jij maar een klein budget ter beschikking hebt en dit houdt je tegen (denk je), realiseer je dan dat de allerbelangrijkste elementen jouw authenticiteit en motivatie zijn. 

Wanneer jouw content mensen aanspreekt maakt het niet veel uit of je je audio opneemt op je telefoon of met de duurste microfoon die er te koop is. Het gaat om de inhoud.

Hoe dan ook, wij helpen je graag een handje om een ‘starterspakket’ samen te stellen. Het is eigenlijk heel simpel: een microfoon, software en een internetverbinding. That’s it! Wil je deze week nog een podcast beginnen? Dat kan. Check onderstaande video voor handige tips:

Podcast hardware 

Een podcast beginnen kan niet zonder de juiste hardware. Je kunt je audio prima opnemen met behulp van je telefoon. Mocht je graag met een uitgebreidere uitrusting beginnen, dan kun je een USB-microfoon aanschaffen. Deze zijn heel makkelijk te bevestigen aan je computer. 

Ook zijn er USB-microfoons die geschikt zijn voor je iOS-apparaten zoals een iPhone of iPad. Dit werkt heel erg makkelijk: je stopt het kabeltje in je telefoon, opent de bijbehorende applicatie en je kunt direct podcasts van hoge kwaliteit opnemen!

Podcast software

Mocht je laagdrempelig willen beginnen, kun je de applicatie voor audiorecording van je telefoon gebruiken. Mocht je willen werken met een externe microfoon, dan zul je andere software moeten gebruiken. Sommige microfoons bieden je die bijbehorende software. 

‘Shure’ is bijvoorbeeld een merk dat eigen software(-applicaties) aanbiedt. Dit werkt heel handig: je kunt je audio direct opnemen en kiezen tussen een van de vooringestelde geluidsinstellingen. 

Mocht je microfoon geen bijbehorende software aanbieden, dan kun je gebruikmaken van speciale audiosoftware voor je laptop of computer:

GarageBand of Logic Pro voor macOS bijvoorbeeld. Deze programma’s worden ook gebruikt door muziekproducenten. Voor Windows & macOS kun je kiezen tussen: Adobe Audition, Audacity en Hindenburg Journalist. 

Andere handige programma’s voor podcastmakers zijn: Buzzsprout, Alitu, Iris, Wavve, Ecamm Call Recorder en Auphonic.

Wat zijn de kosten voor het maken van een podcast? 

De kosten voor het maken van een podcast variëren behoorlijk. Je hebt dit volledig in eigen hand. Podcastapparatuur – zoals de beste software en een microfoon van hoge kwaliteit – kunnen kostbaar zijn. Een podcast beginnen kan dus met vrijwel ieder budget.

Het ligt er maar net aan waar jij voor kiest en wat de hoogte van je budget is. Doe je eigen onderzoek, maar verlies je niet in de wereld van de technologie. Uiteindelijk gaat het om wie je bent en wat je te vertellen hebt.

Tip 5: Begin gewoon!

Genoeg geschreven over die planning en alle benodigdheden. Wil je een podcast beginnen? Begin gewoon! Begin gewoon met het zetten van de eerste stap en go with the flow. Gaandeweg merk je vanzelf wat wel en wat niet werkt.

Kun je geld verdienen met een podcast?

Ja, je kunt geld verdienen met podcasting. Zelfs genoeg om je eventuele fulltime baan op te zeggen en royaal te kunnen leven. Dit gebeurt natuurlijk niet van de een op de andere dag, maar het is mogelijk. 

Het aantal luisteraars dat je volgt is het belangrijkst als je geld wilt verdienen met je podcast. 

Verschillende verdienmodellen

Wil je een podcast beginnen met als doel ervan te kunnen leven? Dat is mogelijk: wanneer veel mensen naar jouw podcast luisteren kun je op verschillende manieren een inkomen genereren. Hieronder beschrijven we kort hoe jij geld kunt gaan verdienen met het maken van een podcast. 

Advertenties tijdens de show (sponsors)

Wanneer jij een grote groep luisteraars aantrekt, zullen er genoeg bedrijven zijn die gebruik willen maken van jouw bereik. Je kunt een sponsordeal maken met zo’n bedrijf, zodat jij hun service/product kunt aanbieden. Dit kan door een advertentie vooraf, tijdens of aan het einde van de podcast.

Ook kun je afspreken dat jij de service/het product aanbeveelt of benoemt. Hoeveel je verdiensten zullen zijn, hangt volledig af van het aantal luisteraars en de onderhandeling met je sponsor. 

Je kunt ook een social agency benaderen als je niet graag onderhandelt. Zij zorgen dat jij de beste deal binnensleept. Daar staat dan wel een bepaald percentage commissie tegenover, maar dat is het vaak wel waard. 

Podcast

Kan ik met mijn podcast geld verdienen met affiliate marketing?

Ja, je kunt als podcastmaker geld verdienen dankzij affiliate linking. Je zou tijdens je show verschillende producten of diensten kunnen noemen. Wanneer deze worden aangeschaft door jouw luisteraars via een speciale URL, krijg je een percentage van de verkoop.

Hoeveel geld je kunt verdienen, hangt dan af van het product. Vaak geldt dit voor producten van bol.com of Amazon.com.

Je kunt ook bedrijven benaderen waar je graag mee wilt samenwerken. Je kunt ze uitnodigen om je een commissiepercentage per verkoop aan te bieden wanneer je hun product/dienst op je show promoot.

Misschien schrijven we binnenkort nog een uitgebreidere blogpost over alle ins and outs wat betreft het geld verdienen via je podcast. Een podcast beginnen is een slim idee als jij een ware storyteller bent. Je kunt er veel voldoening uithalen én geld mee verdienen! 

Zullen wij je helpen bij je content marketing?

Hopelijk heeft dit artikel je mogen inspireren om dan eindelijk de eerste stappen te zetten in jouw podcastavontuur. Wees niet bang, een podcast beginnen is niets engs en de meest succesvolle personen zijn begonnen met enkel een goed idee. Bovendien is succes een kneedbaar begrip … 

Je bent in mijn ogen al succesvol als je dapper genoeg bent om je passies te volgen en gewoon te starten.

Wil je meer weten over dit onderwerp, of het uitbesteden aan Timmermans Media? Neem dan contact op met ons door een e-mail te sturen naar info@timmermansmedia.nl of te bellen naar 073-2080036. We vertellen je dan graag meer over de mogelijkheden en prijzen.

Heb je vragen, of wil je graag jouw ervaringen over dit onderwerp met anderen delen? Laat dan hieronder een reactie achter. Wij zullen er alles aan doen om op je vraag of opmerking te reageren.

PS: Wil jij nog meer te weten komen over marketing? Wordt dan lid van onze besloten Facebookgroep. Het is gratis voor ondernemers die samen met andere ondernemers hun marketing willen verbeteren.

Over de auteur.

Loekie Joosen

Loekie Joosen

Hi, ik ben Loekie, leuk dat je iets van me gelezen hebt. Naast informatieve blogposts schrijf ik graag over de grote en kleine dingen in het leven. In de vorm van songs, columns, gedichten en kleurrijke passages in één van mijn vele dagboeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populaire artikelen.

Klaar om te groeien?

Plan dan nu (vrijblijvend) een telefoon- of videogesprek met ons in.