Verkoop meer met Affiliate Marketing publishers in 5 stappen

Affiliate marketing publisher
Leestijd: 8 minuten

Meer verkopen voor een webshop generen kan op verschillende manieren. Zo kan er SEO, conversie optimalisatie of social media marketing toegepast worden. Maar er is ook nog een manier waarbij andere mensen jouw producten adverteren. En die manier wordt steeds populairder. Het gaat hier om affiliate marketing.

Door gebruik te maken van affiliate marketing publisher, kan het aantal verkopen van een webshop verdubbeld worden! Lees hier wat de andere voordelen van affiliate marketing zijn en hoe je hier aan begint.

Affiliate Marketing Nederland

In Nederland wordt affiliate marketing steeds populairder. Dit komt doordat er steeds meer adverteerders bij komen die producten promoten. Zij doen dit doordat er veel gunstige voordelen aan affiliate marketing kleven. Voor zowel adverteerder als publisher.

Wat is affiliate marketing?

Affiliate marketing wordt door bedrijven ingezet om extra verkopen te genereren. Dit doen de bedrijven door iemand die hun producten wil promoten (de adverteerder), een speciale link te geven naar bijvoorbeeld een product in de webshop. Wanneer er vervolgens via deze link een product wordt verkocht, krijgt de adverteerder een beloning. Deze beloning is een commissie, welke meestal gebaseerd is op een bepaald percentage van het verkoopbedrag.

Bij deze vorm van marketing zijn er twee partijen in het spel; de adverteerder en de publisher. De publisher is iemand die besluit om producten voor een bedrijf te promoten. De publisher kan dit doen door middel van een blog, YouTube kanaal, social media kanaal of met advertenties. In feite is de publisher dus eigenlijk een marketing medewerker van het bedrijf. Alleen hoeft het bedrijf de medewerker alleen te betalen wanneer er een verkoop is gerealiseerd. Het is dus een uitbetaling op basis van resultaat (no cure no pay).

Het bedrijf waarvoor de publisher producten promoot heet de adverteerder. De adverteerder is ook degene die dus de commissie uitbetaald wanneer de publisher een verkoop heeft gerealiseerd.

De voordelen van affiliate marketing

Er kleven veel voordelen aan affiliate marketing. Het is een win-win situatie voor zowel de adverteerder als de publisher. De voordelen van de adverteerder zijn:

 • Er wordt alleen betaald wanneer er resultaat wordt behaald; no cure no pay.
 • Publishers zorgen voor meer verkopen, vergroting van de naamsbekendheid en merkbekendheid, extra bezoekers in de webshop en voor een snelle uitbreiding van de klantenkring.

Maar ook voor de publisher kleven er voordelen aan het promoten van andermans producten en diensten:

 • De publisher hoeft zich niet bezig te houden met een klantenservice, router meldingen, de voorraad en het verzendproces van producten.
 • Succesvolle affiliate websites kunnen veel (passief) inkomen genereren.

Affiliate Marketing Adverteerder

Door affiliate adverteerder te worden kunnen er veel extra verkopen gemaakt worden. En het mooiste is dat je hier zelf niet eens de marketing voor hoeft te doen. Er wordt alleen een commissie betaald wanneer er een verkoop heeft plaats gevonden die door de pusblisher is gerealiseerd. Deze commissie is een percentage van het totaalbedrag.

Waarvoor kun je publishers belonen?

Er zijn vier manieren waarop je publishers kunt belonen. Dat zijn:

 • PPC: Pay Per Click – Hier krijgt de publisher een commissie wanneer er op de affiliate link wordt geklikt door een website bezoeker.
 • PPV: Pay Per View – Wanneer de publisher een bezoeker aanbrengt die ergens naar kijkt (bv. een video) krijgt hij een commissie.
 • PPL: Pay Per Lead – De publisher krijgt een commissie wanneer hij een lead (e-mail adres, offerte aanvraag, etc.) heeft aangebracht.
 • PPS: Pay Per Sale – Bij iedere klant die door de publisher is aangebracht krijgt de adverteerder een commissie.

Affiliate netwerk

Het is erg lastig om zelf te controleren welke publisher welk product heeft verkocht. En ook om vervolgens de uitbetalingen op de juiste manier af te handelen. Daarom kun je het beste gebruik maken van een affiliate netwerk.

Een affiliate netwerk is een organisatie waar zowel publishers en adverteerders zich kunnen aanmelden. Het netwerk regelt vervolgens alles wat betreft affiliate marketing. Zo zullen zij de affiliate links maken, controleren wie wat verkocht heeft, de commissies uitbetalen en het promotiemateriaal aanbieden. Hiervoor vraagt het affiliate netwerk wel een vergoeding van de adverteerder. Vaak is dit een maandelijks vast bedrag.

Affiliate marketing publisher

Beginnen met affiliate marketing als adverteerder in 4 stappen

Wanneer je wilt dat andere publishers jouw producten gaan promoten, zul je eerst een aantal stappen moeten doorlopen. Zorg er allereerst voor dat de webshop helemaal werkt en geoptimaliseerd is voor conversies.

Aanmelden bij een affiliate netwerk

Allereerst zul je je moeten aanmelden bij een affiliate netwerk. Dit netwerk regelt voor de affiliate links voor de publishers en zorgt ook voor de uitbetaling. Er zijn verschillende affiliate netwerken waar dit mogelijk is:

Het is ook mogelijk om je bij meerdere affiliate netwerken aan te melden. Op deze manier vergroot je de kans dat publishers jouw producten gaan promoten.

Commissie en voorwaarden bepalen

Nadat je bent aangemeld bij een of meerdere affiliate netwerken, zul je de voorwaarden moeten gaan bepalen. Hierbij zul je ook moeten denken aan de hoogte van de commissie die je gaat uitbetalen aan publishers.

Het verstandigste is om op basis van de winstmarge van de producten de hoogte van de commissie te bepalen. Veel bedrijven bieden een commissie tussen de 2% en 10%. Soms zijn er ook bedrijven die een commissie van wel 50% bieden. Door een betere commissie dan concurrenten te bieden, zullen er ook meer publishers voor jouw affiliate programma kiezen.

Een partnerpagina maken

Maak op je website een pagina die speciaal voor partners (publishers) is. Op deze pagina kun je informatie over het bedrijf en de producten plaatsen, maar ook belangrijk promotiemateriaal. Denk hierbij aan banners in alle soorten en maten, maar ook aan speciale linkjes of weggevers.

Affiliates vinden

In het begin zal het nog niet storm lopen. Daarom kun je in het begin het beste zelf op zoek gaan naar publishers. Dit kun je doen door:

 • Op Google op zoek te gaan naar websites die hoog scoren op zoekwoorden waar jij ook graag op scoort. Vraag vervolgens aan hen of zij jouw producten tegen een commissie willen promoten;
 • Te kiezen voor websites met veel website bezoekers en een nieuwsbrief. Zij kunnen vaak een erg groot publiek bereiken;
 • Influencers te zoeken die jouw producten willen promoten. Op LinkPizza staan veel influencers die hier voor open staan;
 • Contact op te nemen met concurrenten die nog niet dezelfde producten als jouw aanbieden. Zij kunnen het assortiment op hun website verbreden door affiliate links naar jouw website te plaatsen. Dit zorgt ervoor dat hun website bezoekers ook nog eens het gevoel hebben dat ze alles bij hun kunnen vinden (win-win situatie).

Affiliate marketing uitbesteden

Het kan veel moeite en tijd kosten om jezelf op de juiste manier als adverteerder voor affiliate marketing aan te melden. Daarom is het geen slecht idee om ervoor te kiezen om dit uit te besteden. Timmermans Media heeft jaren ervaring met affiliate marketing.

Wil je affiliate marketing opzetten en laten beheren door Timmermans Media? Neem dan contact op met ons door een e-mail te sturen naar info@timmermansmedia.nl of te bellen naar 073-2080036. We vertellen je dan graag meer over de mogelijkheden en prijzen.

Heb je vragen, of wil je graag jouw ervaringen over dit onderwerp met anderen delen? Laat dan hieronder een reactie achter. Wij zullen er alles aan doen om op je vraag of opmerking te reageren.

PS: Wil jij nog meer te weten komen over marketing? Wordt dan lid van onze besloten Facebookgroep. Het is gratis voor ondernemers die samen met andere ondernemers hun marketing willen verbeteren.

Over de auteur.

Picture of Matt Timmermans

Matt Timmermans

Matt heeft Timmermans Media in 2018 opgericht als webdesign bureau. Nadat hij zijn marketing studie in 2020 had voltooid, ging hij full-time aan de slag als ondernemer en marketeer. Naast het schrijven van blogs op Timmermans Media, verzorgt hij ook de content marketing (cryptocurrency), SEO en webdesign voor verschillende bedrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populaire artikelen.

Klaar om te groeien?

Plan dan nu (vrijblijvend) een telefoon- of videogesprek met ons in.