Hoe vind en zoek ik een goede copywriter? Lees de 5 stappen hier!

Freelance copywriter
Leestijd: 8 minuten

Tegenwoordig is het steeds belangrijker om online vindbaar te zijn en een website te hebben met goede teksten die ervoor zorgen dat de boodschap overgebracht wordt èn dat je goed vindbaar bent op Google. Daarom laten veel mensen het teksten schrijven over aan een freelance copywriter. Maar hoe vind je nu een goede copywriter? En hoe weet je of hij geschikt is voor jouw bedrijf? Lees in deze blog alle antwoorden op deze vragen.

Hoe vind je een goede freelance copywriter?

Het vinden van een copywriter kan erg lastig zijn als je er nog nooit mee te maken hebt gehad. Lees deze 5 stappen rustig door en vind een passende schrijver voor bij jouw bedrijf!

Stap 1: Schrijf een briefing

Het is belangrijk om te beginnen met het schrijven van een briefing voor een artikel of tekst die je nodig hebt. De briefing is handig voor jezelf maar ook voor het type tekstschrijver wat je zoekt. Dienst de schrijver achtergrondkennis te hebben van het werkveld, affiniteit met een onderwerp of is dit niet nodig? Een briefing dient niet alleen een onderwerp te bevatten maar ook duidelijke informatie over de doelgroep (zakelijk of persoonlijk), de tone of voice (hip en jong of netjes). Daarnaast is het belangrijk om voor ogen te hebben of je een junior of senior copywriter nodig hebt. De briefing zorgt voor duidelijkheid!

Copywriter

Stap 2: Schrijf een vacature

Met de briefing voor je ga je beginnen aan het maken van een vacature. Gebruik hiervoor de belangrijkste elementen uit je briefing. Schrijf kort, bondig en duidelijk waar je naar op zoek bent. Je kan beter schrijven waar je wel naar op zoek bent dan waar je niet naar opzoek bent. Als de vacature klaar is, kan je deze online zetten op je eigen website en social media maar ook op websites die door potentiële schrijvers bezocht worden. Denk bijvoorbeeld aan de volgende sites:

  • Upwork: Upwork is een wereldwijd platform waarbij opdrachtgevers en freelancers elkaar vinden. Betaal veilig via het platform;
  • Freelance.nl: Freelance.nl verbindt als marktleider al bijna 20 jaar freelancers aan organisaties. Dit doen ze geheel onafhankelijk en zonder commissie;
  • Hoofdkraan: Hoofdkraan maakt het mogelijk om een freelancer te vinden uit uw regio of online. Er is een gratis versie maar voor de meeste opties moet je een betaald account aanschaffen;
  • Get a copywriter: dit is een Europees platform waar vraag en aanbod op het gebied van copywriting bij elkaar komt.

Stap 3: Zorg voor een proefopdracht

Mocht je verschillende reacties krijgen op je vacature dan is het kiezen van de beste copywriter vaak niet makkelijk. De handigste oplossing is het uitzetten van een proefopdracht waarbij een copywriter zijn tekstuele kunsten en SEO kennis kan aantonen. Laat alle copywriters de opdracht maken. Hoe bouw je zo’n test op? Een test kan bestaan uit een zo realistisch mogelijke opdracht. Als je bijvoorbeeld iemand nodig hebt die blogs schrijft over bepaalde onderwerpen of een Duitse tekst moet aanleveren, is het goed dat je dat in de oefenopdracht laat terugkomen. Gebruik zoveel mogelijk echte onderwerpen die je ook daadwerkelijk nodig hebt. Zo laat je de tekstschrijver ook meteen voelen waarover hij of zij zal moeten schrijven.

Stap 4: Het nakijken van de proefopdracht

Het allerbelangrijkste is natuurlijk het nakijken van de proefopdracht. Beoordeel de proefopdracht op schrijffouten, tone of voice, stijl, creativiteit, diversiteit en snelheid. Maak voor jezelf vooraf een overzicht waarop je elke tekstschrijver gaat beoordelen want de stijlen kunnen enorm uiteenlopen. Tijdens het nakijken van de opdrachten zul je snel zien welke copywriter er voor jou uitspringt en dus het beste bij jullie bedrijf past.

Stap 5: Evaluatie en kennismakingsgesprek

Het is belangrijk om een tekstschrijver persoonlijk te ontmoeten voordat je een samenwerking start. Dit kan zowel online als offline. Een persoonlijk gesprek geeft je net iets meer inzicht of de copywriter ook bij je organisatie past. Houd wel in je achterhoofd dat verschillende tekstschrijvers op papier sterker zijn dat persoonlijk. Schrijf iemand dus niet af na het persoonlijk gesprek als iemand introvert is. Bekijk tijdens dit persoonlijk gesprek of de persoon, het karakter en wensen passen binnen jouw bedrijf. En zo ja, dan heb je jouw ideale copywriter gevonden!

Wat zijn kenmerken van een goede copywriter?

Een goede copywriter of tekstschrijver is afhankelijk van jouw opdrachten, doelen, de organisatie en behoeften. Er zijn wel een aantal kwaliteiten die zeker belangrijk zijn bij een goede copywriter. Lees onderstaande kwaliteiten rustig door. 

Kwaliteit 1: Vraagt door en denkt met je mee

Een echte tekstschrijver zal niet met je meeschrijven en voor de rest niets vragen. Vooral het doorvragen naar het bedrijf, de opdracht, de tekst en tone of voice zijn belangrijke dingen die een copywriter ook dient te vragen. Een copywriter dient geïnteresseerd te zijn in je bedrijf en de opdracht, zo doet hij of zij onbewust meer informatie op over de details van de opdracht.

Kwaliteit 2: Kan complexe stof snel doorgronden

De kracht van een tekstschrijver moet zijn dat ook moeilijke materie of complexe verhalen met veel informatie snel begrepen worden en omgezet worden in een leesbare tekst die gemakkelijk te begrijpen is.

Copywriter vinden

Kwaliteit 3: Kan een aantrekkelijke tekst schrijven met focus op de juiste doelgroep

De tone of voice is vaak belangrijk bij het schrijven voor een specifieke doelgroep. Zorg dat de tekstschrijver begrijpt voor wie hij of zij schrijft. Bekijk de proefopdracht en kijk of de tekst aantrekkelijk is voor de gewenste doelgroep.

Kwaliteit 4: Zegt meer met minder

Tekstschrijvers moeten goed gevoel hebben voor het tekstueel verwoorden van jouw onderwerpen. Ze kunnen vaak met weinig woorden of een goede woordkeuze vertellen wat jij wil dat je doelgroep leest en begrijpt.

Kwaliteit 5: Geeft je een goed gevoel

Al met al blijft het een gevoelskwestie. Vaak merk je aan de manier van communicatie of de copywriter in jullie bedrijf en bedrijfscultuur past. Heeft ze dezelfde manier van denken en eventueel wat passende basiskennis over jullie sector.

Hulp nodig bij het vinden van een goede tekstschrijver?

Ben je niet vertrouwd met het vinden van een goede tekstschrijver en zou je hierbij graag hulp krijgen? Dan ben je hier, bij Timmermans Media, helemaal aan het goede adres.

Wij kunnen je helpen bij het vinden van een geschikte copywriter en deze zelfs aan je voordragen. Misschien ben ik zelfs wel een passende copywriter voor jou? Informeer bij Timmermans Media naar de mogelijkheden. Je kunt contact met ons opnemen per mail of telefoon.

Heb je vragen, of wil je graag jouw ervaringen over dit onderwerp met anderen delen? Laat dan hieronder een reactie achter. Wij zullen er alles aan doen om op je vraag of opmerking te reageren.

PS: Wil jij nog meer te weten komen over marketing? Wordt dan lid van onze besloten Facebookgroep. Het is gratis voor ondernemers die samen met andere ondernemers hun marketing willen verbeteren.

Over de auteur.

Jessie Vullings

Jessie Vullings

Hi! Ik ben Jessie, wat leuk dat je mijn artikel hebt gelezen! Naast het schrijven van blogs ben ik freelance Digital Marketeer. Ik help je graag bij het verbeteren van de online zichtbaarheid van je bedrijf door het toepassen van verschillende marketingstrategieën.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populaire artikelen.

Klaar om te groeien?

Plan dan nu (vrijblijvend) een telefoon- of videogesprek met ons in.