Hoe kan je AI webdesign inzetten? De 4 voordelen en de 4 AI-tools!

ai webdesign
Leestijd: 7 minuten

AI webdesign, wat is dat? Dat is het inzetten van artificial intelligence (AI) bij het ontwikkelen van websites. AI biedt verschillende voordelen, zoals het automatiseren van webdesign, het personaliseren van inhoud, het inzetten van chatbots en het automatiseren van onderhoud en updates. Deze toepassingen kunnen helpen om tijd en geld te besparen, de gebruikerservaring te verbeteren en nog veel meer. Lees in deze blog alles over gebruiken van AI binnen webdesign.

Wat is AI?

AI verwijst naar de capaciteit van machines om menselijke vaardigheden, zoals redeneren, leren, plannen en creativiteit, te vertonen. Het stelt technologische systemen in staat om hun omgeving waar te nemen, deze waarnemingen te verwerken en problemen op te lossen om een bepaald doel te bereiken. Door gegevens te ontvangen, die al vooraf zijn verzameld en voorbereid via eigen sensoren zoals een camera, kan de computer deze verwerken en erop reageren.

Voordelen van AI webdesign

Artificial Intelligence (AI) wordt steeds meer ingezet in diverse bedrijfsprocessen, waaronder het ontwikkelen van websites. Bekijk op welke manieren je AI en webdesign kunt combineren:

Voordeel 1: Automatisering in webdesign

Dankzij de opkomst van low-code en no-code platforms en template-based design is het steeds gemakkelijker geworden om websites te maken. Waar je vroeger zelf alle HTML moest typen, hoeft dat nu echt niet meer. Met AI gaat dit echter nog een stapje verder: het is mogelijk om het webdesignproces te automatiseren. Zo kan AI helpen bij het kiezen van kleuren, lettertypen, lay-outs en afbeeldingen, rekening houdend met de branding van jouw bedrijf en andere specifieke kenmerken van je bedrijf.

Voordeel 2: Personalisatie

AI kan ook helpen bij het personaliseren van je website-inhoud voor elke individuele gebruiker. Door het verzamelen en analyseren van gegevens over het gedrag van bezoekers, kan AI specifieke inhoud en aanbevelingen bieden die aansluiten bij de interesses en behoeften van een specifieke websitebezoeker. Dit verbetert de gebruikerservaring en verhoogt de conversieratio, zoals het klikken op een knop of het downloaden van een document. Hoe fijn!

Voordeel 3: Chatbots

Een andere toepassing van AI webdesign zijn de, ondertussen welbekende, chatbots. Chatbots kunnen klantvragen beantwoorden en conversaties voeren met bezoekers van de website. Dit kan leiden tot een verbeterde klanttevredenheid en een efficiëntere klantenservice. Veel websitegebruikers kunnen overigens tegenwoordig de chatbots direct herkennen en zeggen dat een gesprek niet echt persoonlijk aanvoelt.

ai webdesign

Voordeel 4: Natural Language Processing (NLP)

Een belangrijke toepassing van AI is Natural Language Processing (NLP), waarmee AI tekst kan begrijpen en analyseren. Dit kan helpen bij het genereren van website teksten die relevant zijn voor je bedrijf en aansluiten bij de zoekopdrachten die potentiële klanten online uitvoeren, met name via Google. Met behulp van NLP kan AI bijvoorbeeld suggesties doen en zoekwoorden aanbevelen om de SEO te verbeteren.

Manier 5: Automatisering van onderhoud en updates

Ten slotte kan AI helpen bij het automatiseren van het onderhoud en de updates van de website. Dit betekent dat je minder tijd hoeft te besteden aan het handmatig bijhouden van de website, zodat je je kunt richten op andere belangrijke taken binnen jouw bedrijf.

Welke AI tools kan je inzetten voor webdesign?

In de wereld van webdesign komen we regelmatig voor uitdagingen te staan. Of het nu gaat om het vinden van het juiste lettertype, het vertalen van objecten, het tekenen van afbeeldingen, het genereren van ideeën voor artikelen of het bedenken van een bedrijfsnaam en logo, er zijn handige tools beschikbaar die ons kunnen helpen. Deze slimme tools maken dragen bij aan een AI webdesign:

Tool 1: Fontjoy

Zelfs zonder ontwerper te zijn, kom je vaak voor ontwerpkeuzes te staan. Of je nu een flyer, website of presentatie maakt, de kans is groot dat je ergens een lettertype gebruikt. Als je op zoek bent naar een passend lettertype dat goed bij elkaar past, maar moeite hebt om er een te vinden, hoef je niet verder te zoeken. Fontjoy is er om je te helpen. Deze website genereert fonts die goed samenwerken, waardoor je een visueel aantrekkelijk geheel creëert.

Tool 2: Thing Translator

Als je iets in je handen hebt waarvan je de naam niet weet, gebruik je waarschijnlijk vaak Google Lens. Maar wat als je het meteen vertaald wilt zien? Dan is Thing Translator een betere keuze. Deze handige tool komt van Google en is vooral handig tijdens je vakantie, wanneer je bijvoorbeeld iets moet benoemen tijdens een telefoongesprek.

ai webdesign

Tool 3: Namelix

Als je moeite hebt om een naam te bedenken voor je bedrijf of al je een logo wilt maken, is Namelix een handig hulpmiddel. Je kunt aangeven wat je doet, en op basis daarvan genereert Namelix naam- en logo-ideeën waaruit je kunt kiezen. Dit helpt je bijvoorbeeld om een ontwerper een idee te geven van wat je in gedachten hebt. Kunstmatige intelligentie-tools zijn goed in het bieden van een startpunt, zonder het eindproduct te creëren.

Tool 4: Autodraw

Soms wil je iets tekenen, maar krijg je het niet helemaal goed op papier. Als je niet zo’n goede tekenaar bent, is Autodraw jouw redding. Deze website laat je tekenen en raadt vervolgens wat je in gedachten hebt. Als het niet helemaal klopt, geeft Autodraw je beter getekende opties.

Wil jij AI webdesign gaan inzetten voor jouw website?

Artificial Intelligence biedt verschillende voordelen bij het creëren en onderhouden van websites. Door het gebruik van AI kun je tijd en geld besparen, de gebruikerservaring verbeteren en de conversieratio verhogen. Wij kunnen je hierbij helpen! De specialisten van Timmermans Media helpen je graag. 

Heb je vragen, of wil je graag jouw ervaringen over dit onderwerp met anderen delen? Laat dan hieronder een reactie achter. Wij zullen er alles aan doen om op je vraag of opmerking te reageren.

PS: Wil jij nog meer te weten komen over marketing? Wordt dan lid van onze besloten Facebookgroep. Het is gratis voor ondernemers die samen met andere ondernemers hun marketing willen verbeteren.

Over de auteur.

Picture of Jessie Vullings

Jessie Vullings

Hi! Ik ben Jessie, wat leuk dat je mijn artikel hebt gelezen! Naast het schrijven van blogs ben ik freelance Digital Marketeer. Ik help je graag bij het verbeteren van de online zichtbaarheid van je bedrijf door het toepassen van verschillende marketingstrategieën.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populaire artikelen.

Klaar om te groeien?

Plan dan nu (vrijblijvend) een telefoon- of videogesprek met ons in.