Geofencing toepassen in je marketing strategie: waarom?

geofencing
Leestijd: 7 minuten

Marketing, niet meer weg te denken tegenwoordig. Marketing helpt bij het vergroten van de zichtbaarheid van jouw bedrijf, het verbeteren van de klantrelaties en het stimuleren van verkoop. Maar hoe kan jouw bedrijf ervoor zorgen dat je marketingstrategie effectief is? Door gebruik te maken van de nieuwste technologieën, zoals bijvoorbeeld geofencing. In deze blog gaan we dieper in op geofencing en hoe het kan bijdragen aan een succesvolle marketingstrategie.

Wat is geofencing?

Geofencing wordt gebruikt in marketing om gepersonaliseerde berichten of aanbiedingen te sturen naar gebruikers op basis van hun geografische locatie. Dit gebeurt door het instellen van (virtuele) grenzen rond specifieke locaties of gebieden. Wanneer een gebruiker de geofence betreedt of verlaat, kan de marketeer gepersonaliseerde berichten sturen naar deze gebruiker.

Deze strategie zorgt ervoor dat de betrokkenheid van klanten wordt vergroot en op deze manier de verkoop wordt gestimuleerd. Er worden namelijk relevante berichten gestuurd op basis van de locatie en interesses van de klant.

Stel je voor, er is een beurs voor huishoudartikelen in een beursgebouw en jouw bedrijf is daar aanwezig. Met geofencing zet je advertenties op die alleen aan de bezoekers van de beurs zichtbaar zijn. Dit is vanwege de geografische locatie die jij hebt ingesteld, in dit geval het beursgebouw. Daarnaast is het ook mogelijk om de bezoekers van de beurs, na de beurs, nogmaals te benaderen. Op deze manier hoopt jouw bedrijf naamsbekendheid te verkrijgen onder de doelgroep, in dit geval, de bezoekers van de huishoudbeurs. Dit kan voor verschillende plekken en evenementen worden toegepast.

geofencing

Wanneer is geofencing interessant voor de marketingstrategie van een bedrijf?

Geofencing kan een goede keuze zijn voor een bedrijf dat zich richt op lokale marketing en het aanspreken van klanten in de buurt. Bedrijven die bijvoorbeeld fysieke winkels of evenementenlocaties hebben, kunnen geofencing gebruiken om bezoekers advertenties toe te sturen. Ook bedrijven die een breed publiek willen aanspreken, maar wel willen inspelen op een lokale plek of bepaalde stad, kunnen baat hebben bij geofencing.

Wat zijn de voordelen van geofencing in jouw marketing strategie?

Geofencing heeft verschillende voordelen voor specifieke marketing strategieën. Lees hier alles over de voordelen:

Voordeel 1: Betere targeting

Geofencing maakt het mogelijk om klanten in de buurt te bereiken door virtuele grenzen te trekken rond specifieke locaties of gebieden. Hierdoor kan jouw bedrijf gerichte berichten en aanbiedingen sturen naar potentiële klanten die zich binnen deze geografische grenzen bevinden, waardoor de kans op hogere conversies toeneemt.

Voordeel 2: Mogelijkheid om gepersonaliseerde inhoud te creëren

De gepersonaliseerde berichten die mensen ontvangen op basis van hun locatie, kunnen de klanttevredenheid verbeteren en de loyaliteit van het merk vergroten. Dit bouwt vertrouwen en herkenbaarheid op bij potentiële klanten. 

Voordeel 3: Efficiënt gebruikmaken van budget

Met geofencing kan jouw bedrijf efficiënter het reclamebudget inzetten door gerichte marketing. Dit zorgt ervoor dat er geen budget wordt verspild aan mensen die zich buiten de relevante gebieden bevinden.

Voordeel 4: Beter inspelen op de behoeften van de klant

Geofencing kan ook helpen bij het verkrijgen van inzichten in het gedrag en de interesses van klanten op basis van hun locatiegegevens. Door deze inzichten te analyseren, kan jouw bedrijf de marketingstrategieën aanpassen om beter in te spelen op de behoeften van de klant.

geofencing

Wat is het verschil tussen geofencing en geotargeting?

Geofencing en geotargeting worden vaak in één adem genoemd of met elkaar verward. Beide marketingstrategieën hebben als doel om de juiste doelgroep te bereiken op basis van een geografische locatie. Toch zijn er ook belangrijke verschillen tussen deze twee methodes. 

Bij geofencing worden alle mensen benaderd die de virtuele grens betreden, terwijl bij geotargeting er ook wordt gekeken naar demografische gegevens, interesses en online gedrag van een persoon voordat deze wordt benaderd. Daarnaast is geofencing vaak nauwkeuriger dan geotargeting, omdat er gebruik wordt gemaakt van GPS signalen in plaats van IP-adressen. Bekijk dus altijd goed of je geotargeting of -fencing wil toepassen. Lees verder om het toepassen van geofencing op social media te begrijpen.


Geofencing toepassen via social media

FacebookInstagram en LinkedIn bieden adverteerders de mogelijkheid om geofencing te gebruiken om hun advertenties gericht te tonen aan mensen die zich binnen specifieke geografische gebieden bevinden. Volg deze stappen en bekijk hoe jij het voor jouw bedrijf kan toepassen (let op, deze stappen kunnen afwijken per advertentie manager):

  • Maak een advertentieaccount aan op Facebook, Instagram of LinkedIn;
  • Start een nieuwe campagne;
  • Kies het doel van je campagne (bijvoorbeeld leads, conversies of websitebezoekers);
  • Stel de targets in. Dit is waar je de locatie waar je advertentie zichtbaar is en waar je dus ook je geofencing kunt instellen. Dit kan bijvoorbeeld op postcode, stad, provincie, regio of land.
  • Kies het bereik van de geofence. Je kunt een cirkelvormige geofence instellen met een straal rond de gewenste locatie of een complexere vorm.

Daarna ga je verder met het opzetten je advertentie. Wat voor type campagne, welk budget etc. Daarna kan je je marketingcampagne lanceren en heb je dus geofencing toegepast.

Bekijk deze video en zie hoe je geofence toepast op Facebook Ads.

Wil je adverteren op een bepaalde locatie of gebied?

Timmermans Media kan je helpen bij gericht adverteren door het toepassen van geofence, waarbij je jouw advertenties gericht kunt tonen aan mensen die zich binnen specifieke geografische gebieden bevinden. Met behulp van onze kennis en expertise op het gebied van digitale marketing, kunnen ze jouw bedrijf helpen om effectief te targeten op de gewenste doelgroep.

Heb je vragen, of wil je graag jouw ervaringen over dit onderwerp met anderen delen? Laat dan hieronder een reactie achter. Wij zullen er alles aan doen om op je vraag of opmerking te reageren.

PS: Wil jij nog meer te weten komen over marketing? Wordt dan lid van onze besloten Facebookgroep. Het is gratis voor ondernemers die samen met andere ondernemers hun marketing willen verbeteren.

Over de auteur.

Picture of Jessie Vullings

Jessie Vullings

Hi! Ik ben Jessie, wat leuk dat je mijn artikel hebt gelezen! Naast het schrijven van blogs ben ik freelance Digital Marketeer. Ik help je graag bij het verbeteren van de online zichtbaarheid van je bedrijf door het toepassen van verschillende marketingstrategieën.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populaire artikelen.

Klaar om te groeien?

Plan dan nu (vrijblijvend) een telefoon- of videogesprek met ons in.