Je domeinnaam verkopen, is dat slim? Domeinflipping in 3 stappen uitgelegd

je domeinnaam verkopen
Leestijd: 10 minuten

Je domeinnaam verkopen of het handelen in domeinnamen als lucratief klusje? Dat kan! Als je nog nooit van domeinflipping hebt gehoord, maak je geen zorgen. Je gaat hier alles lezen over het verkopen van domeinnamen.

Veel mensen zijn nog niet bekend met dit fenomeen. Het verkopen van domeinen kan een zeer lucratieve klus zijn. Je kunt er honderden tot zelf duizenden euro’s per maand mee verdienen.

Allereerst, wat is een domeinnaam?

Een domein is de naam van een website. Het domein voor deze website heet bijvoorbeeld “timmermansmedia.nl“. Je kunt je domeinnaam als het ware zien als het adres van je huis.

Waar je adres een straatnaam, een huisnummer en een postcode bezit, gebruikt een domeinnaam dezelfde structuur om een website te vinden en te lokaliseren. 

Net als bij huizen kan er maar één uniek adres zijn. Elk domein is namelijk uniek in zijn soort, er kunnen er geen twee zijn. Omdat elk adres uniek is, kun je aan domeinflipping doen. Dit doe je door ‘de juiste’ domeinen te verwerven en ze met winst te verkopen.

Je domeinnaam verkopen, hoe doe je dit precies? 

Het proces is vrij eenvoudig. Net als bij het flippen van meubels of huizen moet je je inventaris – in dit geval je domeinnamen – kopen zodat je deze met winst kunt verkopen.

je domeinnaam verkopen

Hoeveel investeringsgeld moet ik reserveren?

Je investeringsgeld hoeft niet veel te zijn. Meestal kan je voor rond de € 10,- al aan de slag. Domeinnamen zelf kunnen zeer prijzig zijn. Je dient net geluk te hebben door een goede prijs te scoren voor je domeinnaam. 

Als je een goede deal hebt gevonden dan kan jouw werk beginnen. Nu kun je op zoek naar bedrijven (of individuen) die bereid zijn een hogere prijs te betalen voor jouw domeinnaam. 

Wat zijn populaire domeinnamen?

Alle namen die herkenning oproepen zijn mogelijk een goede investering. Denk bijvoorbeeld aan “vindjedomein.nl” als naam in plaats van “bwaqpriwl.nl”. 

Niemand zal op zoek zijn naar die tweede naam. Die eerste daarentegen zou een goede optie kunnen zijn. Daarom kan deze domeinnaam aanzienlijk meer geld waard zijn dan die andere (verzonnen) domeinnaam. 

Wanneer je je domeinnaam verkoopt, zul je er tijd en moeite in moeten steken om te slagen. Je kunt de onderstaande video bekijken om te zien hoe deze persoon veel geld heeft verdiend aan het verkopen van zijn domeinnamen:

Hoeveel kost een domeinnaam precies?

Dit hangt af van de domeinnaam en de verkoper van de domeinnaam. Het is een vrije markt. Doorgaans zijn kortere domeinen veel meer geld waard dan langere domeinen. 

Omdat het kopen van domeinnamen zo betaalbaar kan zijn – afhankelijk van de naam – kan het verkopen van een domeinnamen een slimme extra handel zijn voor mensen met weinig geld.

Het domeinflippen kan dus zeer betaalbaar kan zijn. Je bent ongeveer tussen de € 10,- en de € 25,- per jaar kwijt om je domeinnamen te registreren. En je kunt een domeinnaam ophalen voor minder dan € 10,- op websites die domeinnamen verkopen. 

Wat zijn betrouwbare websites die domeinnamen verkopen?

Websites zoals NameCheap.com, Domain.com, BlueHost.com, Name.com en tot slot Google Domains zijn betrouwbare websites die domeinnamen verkopen.

Heb je nu een beetje een idee van wat domeinflipping precies is? Goed zo, dan gaan we nu over naar de 3 tips om je domeinnaam te verkopen.

Stap 1: Zoek de juiste domeinnamen om te verkopen

De eerste stap bij het verkopen van een domein is het vinden van de juiste domeinnaam. Soms ben je uren bezig met het doorzoeken van bovengenoemde websites en andere keren heb je geluk en vind je binnen een mum van tijd een geschikte naam. 

Om een gewilde domeinnaam te vinden kun je naar een domeinregistreerder gaan. Deze websites zoeken op specifieke onderwerpen.

Dit maakt het vinden van een geschikte naam makkelijker. Sommige mensen die domeinnamen verkopen maken gebruik van speciale software die ze helpt bij het analyseren van een domeinnaam. 

Wanneer weet je of je een geschikte domeinnaam hebt gevonden?

Dit weet je zeker op het moment dat je een verkoper hebt gevonden die er meer voor wil betalen dan dat jij voor je domeinnaam hebt betaald. 

In de meeste gevallen is het een gok. Het is een kwestie van inzicht vergaren. Naarmate je meer bezig bent met het verkopen en kopen van domeinnamen, weet je vanzelf welke namen er waarschijnlijk geschikt zijn en welke waarschijnlijk minder.

Hoe vind ik beschikbare, populaire domeinnamen?

Je kunt een specifieke markt in gedachten houden wanneer je domeinnamen gaat kopen. Denk bijvoorbeeld aan de huizenmarkt. 

Je kunt een populaire stad als uitgangspunt nemen, zoals Amsterdam of Rotterdam. Nu kun je een hoop websites opkomen als:

  • KamersinAmsterdam.nl
  • WoningeninAmsterdam.nl
  • HuizenjachtAmsterdam.nl
  • ZoldersinRotterdam.nl
  • WoningeninRotterdam.nl
  • En ga zo maar door… 

Ben je bekend bent met de onroerendgoedmarkt in Amsterdam en/of Rotterdam? Dit is namelijk een zeer competitieve markt. 

Er zal dus veel vraag zijn naar domeinnamen. Bovendien is er voldoende omzet in deze branche waardoor je een goed tarief voor een gewilde domeinnaam kan vragen. 

Stap 2: Het verkopen van je domeinnaam

Het verkopen van je domeinnamen kan net zo’n uitdagende klus zijn als het vinden van een geschikte domeinnaam. Wederom is het vaak een kwestie van geluk hebben.

Hoe verkoop je je domeinnaam?

Er zijn een paar websites waarop je je domeinnamen te koop aan kunt bieden. Flippa.com is zo’n website. Zij rekenen een bepaald percentage als commissie dus houd daar rekening mee.

Het proces is relatief eenvoudig, daar betaal je dan ook voor. Een andere optie is om je domeinen particulier te verkopen. Dit is niet aan te raden als je niet beschikt over een groot netwerk van domein-inkopers. 

je domeinnaam verkopen

Hoe kun je zelfstandig je domeinnaam verkopen?

De eerste optie is door een landingspagina voor je domein te maken. Op deze landingspagina kun je je contactgegevens en de prijs van het domein vermelden. Mensen kunnen op deze manier vanzelf contact met je opnemen.

Let erop dat je een aantrekkelijke landingspagina maakt. Zo kunnen je bezoekers duidelijk en gemakkelijk de informatie over het domein zien.

Wat je ook kunt doen is het vermelden van je overige domeinnamen. Dit vergroot de kans op het sluiten van nog een deal. Ten slotte kun je je domein te koop aanbieden in openbare Facebook-groepen of via andere sociale mediaplatforms.

Stap 3: Het afronden van je deal

Als laatste onderdeel van het flippen van domeinnamen kunnen jij en de koper overgaan tot het afronden van de aankoop. Je kunt nu overgaan tot de betaling en de overdracht.

Hoe weet ik hoeveel mijn domein waard is?

Dit is een kwestie van ‘wat de gek ervoor geeft’. Je kunt zelf een inschatting doen. Je kunt op je landingspagina een vraagprijs vermelden en afwachten of je in de goede richting zit. 

Als je dit lastig vindt kun je er ook voor kiezen om mensen te laten bieden. Het is soms ook een kwestie van normen en waarden. Sommige verkopers bieden hun domeinnamen aan voor gigantische bedragen. Kun jij met een gerust hart extreem hoge marges rekenen of niet? Dat is aan jou.

Is het moeilijk om je domeinnamen te verkopen?

Het moeilijkste deel van het flippen van domeinen is het vinden van de juiste domeinnaam. Dit zal in de meeste gevallen een aardig tijdrovende klus zijn. Dat gezegd hebbende, als je eenmaal een systeem hebt, kan het flippen van domeinen veel vlotter verlopen.

Is het verkopen van domeinnamen legaal?

Ja, het verkopen van domeinnamen is legaal. 

Conclusie

Het verkopen van je domeinnaam is heel gemakkelijk. Dit kun je doen in 3 simpele stappen, namelijk:

Stap 1: Het kopen van een geschikte domeinnaam op websites zoals GoDaddy.com, Hostinger.com, Domain.com, BlueHost.com, Google Domains en web.com. 

Ook zijn er regelmatig online veilingen die domeinnamen verkopen. Het vinden van de geschikt domeinnaam is een kwestie van inzicht, dit leer je vanzelf naarmate je meer tijd besteedt aan het kopen en verkopen van domeinnamen.

Stap 2: Het aanbieden van je domeinnaam op een betrouwbare website zoals NameCheap.com, Domain.com, BlueHost.com, Name.com en Google Domains.

Stap 3: Wanneer een geïnteresseerde jouw domeinnaam heeft gevonden is het enkel een kwestie van het afronden van de betaling en je bent klaar met je werk!

Hopelijk heeft dit artikel je wat mogen bijbrengen over het verkopen van domeinnamen. Wij ervan overtuigd dat je je domeinnaam met succes kan verkopen en wensen je hier veel succes bij.


Zullen wij het voor je doen?

Heb je nog vragen over het verkopen van domeinnamen? Of heb je andere marketing-gerelateerde vragen waarmee wij je kunnen helpen?

Stuur dan een mail naar: info@timmermansmedia.nl, dan komt Matt zo snel mogelijk terug op je vraag.

Heb je vragen, of wil je graag jouw ervaringen over dit onderwerp met anderen delen? Laat dan hieronder een reactie achter. Wij zullen er alles aan doen om op je vraag of opmerking te reageren.

PS: Wil jij nog meer te weten komen over marketing? Wordt dan lid van onze besloten Facebookgroep. Het is gratis voor ondernemers die samen met andere ondernemers hun marketing willen verbeteren.

Over de auteur.

Loekie Joosen

Loekie Joosen

Hi, ik ben Loekie, leuk dat je iets van me gelezen hebt. Naast informatieve blogposts schrijf ik graag over de grote en kleine dingen in het leven. In de vorm van songs, columns, gedichten en kleurrijke passages in één van mijn vele dagboeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populaire artikelen.

Klaar om te groeien?

Plan dan nu (vrijblijvend) een telefoon- of videogesprek met ons in.