Waarom een afbeelding voor blog of website gebruiken?

afbeelding voor blog
Leestijd: 8 minuten

Als je wil dat je blog of website veel bekeken wordt, dien je niet alleen een goede tekst te schrijven, maar ook afbeeldingen voor website of blog toe te voegen. Het liefst ook meer dan één. Naast dat ze zorgen voor een wisselde opmaak, worden ze ook bekeken door Google. Alle redenen, tips en hoe je deze kunt plaatsen, kun je lezen in deze blog!

Waarom foto’s gebruiken op je website of blog?

Foto’s op je website zijn tegenwoordig zeker een must om potentiële klanten of bezoekers een goed beeld te geven van jouw producten of diensten. Maar waarom? Lees hier de belangrijkste redenen waarom het gebruiken van foto’s en afbeeldingen belangrijk is:

 Reden 1: Je brein ziet eerst de foto en dan de tekst

Wanneer je een website opent, scant jouw brein eerst de afbeeldingen, dan de koppen en dan begin je met het lezen van de tekst. De afbeeldingen op jouw website of blog geven dus meteen in de eerste milliseconden een indruk aan je hersenen. Ook is gebleken dat je een afbeelding beter kan onthouden dan een stuk tekst, dus het versterkt elkaar.

Reden 2: Versterken het doel of de boodschap

Als het om een website gaat dan hebben afbeeldingen geen doel, maar wel een ondersteunende functie. Waarom? Het beeld moet jouw boodschap voldoende ondersteunen anders is het juist erg afleidend en overbodig. Je wilt bezoekers van je webpagina of blog juist overhalen en triggeren om op de website te blijven.

Reden 3: Betere vindbaarheid

Veel mensen zoeken op Google naar afbeeldingen. Afbeeldingen voor blog of website zorgen dus voor veel verkeer vanuit Google. Tenminste, als je zorgt voor een alt-tekst en omschrijving bij een foto. Zorg ervoor dat je bijvoorbeeld je afbeelding er niet opzet als PHOTO-2021-09-28-11-07-30.jpg maar als het thema van je pagina. Gebruik belangrijke zoekwoorden voor je artikel ook in de omschrijving en alt tekst van je afbeelding. Bij deze blog zou het bijvoorbeeld blog-afbeeldingen-gebruiken.jpg kunnen zijn. 

Reden 4: Je blog of webpagina lijkt langer 

Vooral voor korte webpagina’s of blogs is deze reden van belang. Afbeeldingen voor website of blog geven je korte pagina meer ‘body’. Je bericht lijkt langer en is daardoor ook aantrekkelijker voor bezoekers.

Reden 5: Creëren betrokkenheid 

Naast het gemakkelijk onthouden, het versterken, beter vindbaar worden en door het langer lijken van de pagina creëren afbeeldingen ook betrokkenheid. Betrokkenheid?  Zoals elke marketeer weet, verhogen beelden de betrokkenheid. Lezers kijken niet alleen naar foto’s maar willen content delen. Content met beelden wordt tot 40% meer gedeeld dan de content zonder foto’s. We weten nu dat een deel van het besluitvormingsproces plaatsvindt door wat we zien. Op het moment dat lezers content zien, gaan ze al nadenken over de volgende stap, of het nu gaat om het delen van content of een call-to-action.

afbeeldingen voor website

Gratis afbeeldingen die ‘rechtenvrij’ zijn

Geen zin of tijd om te betalen voor afbeeldingen voor blog of website? Er zijn een hoop sites waar je plaatjes en foto’s gratis en zonder rechten af kan halen. Je kan namelijk niet zomaar afbeeldingen van internet halen omdat er dan auteursrecht op geldt. Op elke afbeelding rust auteursrecht en deze mag je dus niet zomaar gebruiken, tenzij de maker daar toestemming voor geeft.  Hierbij verschillende sites waar je gratis afbeeldingen kan downloaden die passen bij je website of blog:

  • Pixabay is een grote database met foto’s en illustraties;
  • Unsplash stelt elke 10 dagen 10 kwalitatief hoogwaardige foto’s beschikbaar;
  • Good Free Photos breed aanbod aan beelden uit het publieke domein die door eigenaar van de site zijn gemaakt;
  • New Old Stock en het Public Domain Archive bieden gratis foto’s aan in een vintage stijl;
  • Life of Pix biedt hoogwaardige afbeeldingen die vrij zijn van copyright beperkingen;
  • Flickr heeft een handige zoekfunctie met licenties;
  • 1 Million Free Pictures heeft geen fantastische kwaliteit maar heeft wel hoge kwantiteit.

Zelf foto’s maken voor je blog of website

Daarnaast kan je als blogger of ondernemer ook zelf foto’s maken voor je website of blog. Ga bijvoorbeeld zelf aan de slag met een camera of je mobiele telefoon. Vroeger was het lastig om dit zelf te doen, maar tegenwoordig zeker mogelijk. Tegenwoordig zijn de smartphones van net zo’n goede kwaliteit als camera’s en vaak al voldoende voor op je website of bij je blog.

Mocht je mooie foto’s hebben gemaakt, dan is het ook gemakkelijk als je de foto’s zo kunt bewerken dat ze goed bij je websitestijl passen. Denk aan het bijsnijden, verkleinen, kleur bewerken en uitvoeren. Dit is handig om te doen met programma’s als Pixlr en PicMonkey. Dit zijn sites die gratis zijn en het makkelijk maken voor iedereen om foto’s te bewerken. Met eigen foto’s ben je van auteursrechten af en heb je zeker een unieke foto.

Hoe groot moeten de afbeeldingen in een blogartikel zijn?

Ten alle tijden is deze keuze aan jezelf. Het is een kwestie van smaak maar kijk vooral ook naar demogelijkheden binnen je web- of blogpagina.  Zelf houd ik ervan als afbeeldingen over de volledige breedte te laten zien. Kleine afbeeldingen vind ik niets, te klein voor mij voegt niets toe voor mij. Het is wel belangrijk dat je een lijn aanhoudt voor het gebruiken van afbeeldingen. Dit zorgt voor een rust en eenheid in je blog en zorgt dat de lezer niet afgeleid raakt.

Mocht je echt iets willen laten zien aan de lezer, bijvoorbeeld een screenshot van een pagina, zorg dan dat de afbeelding zo groot mogelijk is en natuurlijk leesbaar. Kan dit niet? Stel dan de mogelijkheid in om de afbeelding te vergroten.

afbeelding voor blog

Hulp nodig bij een blog schrijven en inrichten van webpagina’s?

Het tactisch inrichten van je website of blog is niet altijd even gemakkelijk. Vooral als je niet thuis bent in website design en marketing. Afbeeldingen voor website of blog? Daar kunnen wij je mee helpen!

Het maken van goede marketingstrategieën is lastig en vergt vooral veel tijd, energie en kennis. Mocht je het lastig vinden om content te creëren, social media bij te houden of een passende marketingstrategie voor je website op te zetten? Dan ben je bij ons aan het juiste adres.

Wij van Timmermans Media helpen je hier graag wij! Wij zorgen ervoor dat we samen met jou een passende marketingstrategie bedenken voor bij jouw bedrijf. Wij zullen ervoor zorgen dat de nieuwste marketingtechnieken worden toegepast.

Bekijk van de website van Timmermans Media of neem vrijblijvend contact met ons op via info@timmermansmedia.nl

Heb je vragen, of wil je graag jouw ervaringen over dit onderwerp met anderen delen? Laat dan hieronder een reactie achter. Wij zullen er alles aan doen om op je vraag of opmerking te reageren.

PS: Wil jij nog meer te weten komen over marketing? Wordt dan lid van onze besloten Facebookgroep. Het is gratis voor ondernemers die samen met andere ondernemers hun marketing willen verbeteren.

Over de auteur.

Jessie Vullings

Jessie Vullings

Hi! Ik ben Jessie, wat leuk dat je mijn artikel hebt gelezen! Naast het schrijven van blogs ben ik freelance Digital Marketeer. Ik help je graag bij het verbeteren van de online zichtbaarheid van je bedrijf door het toepassen van verschillende marketingstrategieën.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populaire artikelen.

Klaar om te groeien?

Plan dan nu (vrijblijvend) een telefoon- of videogesprek met ons in.