De perfecte website bestaat niet, maar dat is ook helemaal niet erg!

Waarom de perfecte website niet bestaat
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on google
Share on reddit
Share on telegram

Gelukkig hoeft de perfecte website ook niet te bestaan! Er is vrijwel niemand (misschien een heel klein percentage in de wereld) die om een “ perfecte” website vraagt. Menselijke perfectie is iets wat eigenlijk niet bestaat, vrijwel ieder mens op onze aarde denkt anders over heel veel verschillende onderwerpen.

Ik zelf houd persoonlijk van minimalistische websites met grote lettertypen die zowel schreef als schreefloos worden getoond, veel witruimte, echte zinne die logisch zijn (goede copywriting) en nog heel veel andere zaken waar jij waarschijnlijk anders over zal denken. Dat is dus mijn voorkeur, en het is dus zeker niet de voorkeur die iedereen heeft.

Wat ik hiermee bedoel te zeggen is dat ik met genoeg klanten heb gewerkt om te weten dat mijn eigen belangen en voorkeuren niet door iedereen worden gedeeld. Vandaar reden nummer 1 dat ‘perfect’ niet bestaat als het gaat om website, namelijk: ‘mijn’ perfectie is niet ‘jouw’ perfectie.

6 redenen waarom de perfecte website niet bestaat

Laten we n nog verder kijken en over een paar voorbeelden nadenken en het er over eens zijn dat iedereen het met elkaar oneens zou zijn over wat ‘perfect’ nou eigenlijk is. Daarom 7 redenen waarom en perfecte website niet bestaat.

1. Mijn perfect is niet jouw perfect

Mijn perfect is niet jouw perfect

Misschien is een vorm van gedeeltelijke perfectie echt mogelijk. Misschien kan er een website gemaakt worden die voor mij perfect is. Of misschien kan ik er een ontwerpen die, voor jou, perfect is. Maar de website zal zeker niet perfect zijn voor ons allebei, en dus al helemaal niet voor iedereen op onze wereld.

Dit is ook meteen een reden dat de websitedesigner en de klant af en toe het niet eens zijn over wat goed is. Dit is niet per se een probleem, sommige creatieve verschillen zijn gezond en noodzakelijk bij het ontwerpen van iets dat zowel functioneel als mooi moet zijn.

2. Perfectie bestaat niet bij mensen

Zonder ons te verdiepen in de aard van de mens en de betekenis van perfectie, weten we zeker dat we nooit over alles in ons leven tevreden zullen zijn. Dit gebeurd dus ook niet bij een website die aan heel veel verschillende eisen en aspecten moet voldoen. Het is vrijwel onmogelijk om jouw perfecte design te creëren (afhankelijk wat voor jou het unieke design is) en daarbij ook de gebruiksvriendelijkheid perfect te optimaliseren.

Hier moeten dus keuzes in gemaakt worden.

3. Als het nu perfect is, is het dat morgen niet meer

Om dit duidelijk te maken het volgende:. de ‘perfecte’ eerste website die je in 2005 liet ontwerpen, en die vonden jij en heel veel andere toen die tijd echt geweldig, heb je waarschijnlijk al lang weer vervangen. Wat toen voor jou perfect was, is het nu niet meer. Natuurlijk hoef je niet te verwachten dat jouw perfecte website meer dan 15 jaar lang perfect blijft

Het kan ook binnen enkele minuten, uren of dagen veranderen. Het tempo van verbeteringen en veranderende trends in website ontwerp is razend populair. 

4. Perfect vanuit welk perspectief?

De perfecte website kan niet vanuit elk perspectief perfect zijn

Ik weet dat een groot deel van diegenen die dit lezen op mobiele apparaten aan het lezen zijn, maar er is nog steeds een deel dat het op een tablet, laptop of vaste computer zullen bekijken. Sommigen zullen een Mac gebruiken en andere een Microsoft pc. 

Als ontwerper is het de taak om alle ‘risico’s’ die samenhangen met verschillende weergaveschermen, browsers en besturingssystemen te beperken. Maar dat betekent niet dat de site er in elke situatie precies hetzelfde uit zal zien, wat betekent dat “perfect” voor alle soorten gebruikers gewoon niet gaat gebeuren

5. Kan je website sneller laden door een bepaalde actie uit te voeren? Als dat zo is, is het niet perfect.

Dat antwoord op de bovenstaande vraag is altijd “ja”, het kan sneller laden en het minimaliseren van het ontwerp zal verantwoordelijk zijn voor die snellere laadtijd. Maar het minimaliseren van het design van een website betekend dat deze niet meer perfect voor jou is.

Helaas maar waar, het antwoord op bovenstaande vraag zal altijd ja blijven.

6. Wat is je publiek? Is het voor hen ontworpen of voor jou?

Wat we veel zien is dat bedrijven een website laten ontworpen op basis van wat ZIJ zelf leuk vinden in plaats van wat hun doelgroep waarschijnlijk leuk vindt of waarop ze reageren. Voordat het “perfecte ontwerp” zelfs maar van start kan gaan (voorbestemd om te mislukken in die “perfectie”, voor het geval dat je nog niet duidelijk is dat de perfecte website niet betaat), is een begrip van wat de site zou moeten doen in orde. Dat vraagt ​​om kennis en input van de doelgroep.

Wanneer je een site laat ontwerpen voor jezelf en je negeert wat je doelgroep, kan je net zo goed geen website laten maken. Het doel van een commerciële website is toch echt om jouw doelgroep te bereiken en overtuigen, om zo jouw ideale klant te kunnen bedienen.

Pas op wanneer je voor jezelf begint te ontwerpen in plaats van voor je doelgroep – doe een stapje terug en vraag jezelf af “helpt dit mijn doelgroep? Zullen ze dit leuk en/of interessant vinden?” Zo niet, laat dat idee dan weg in je definitieve ontwerp. Weten hoe je erachter komt wat je doelgroep leuk en interessant vindt? Wij schreven hier al eerder over.

Een bijna perfecte website kan natuurlijk wel

perfecte website

Wanneer je een website laat ontwerpen en realiseren, kan je natuurlijk met heel wat theorieën en feiten rekening houden. Zo zal je in de buurt komen van de bijna perfecte website voor jouw doelgroep. Alleen op deze manier zal je hen aanspreken en kunnen overtuigen om belangrijke acties te ondernemen op jouw website.

Hulp nodig bij het creëren van jouw (nieuwe) bijna perfecte website?

We hopen dat dit artikel je heeft geholpen om tot de juiste inzichten te komen en te accepteren dat de perfecte website niet bestaat. Ga voor de bijna perfecte website en je zal zien dat je jouw doelen ermee gaat behalen.

Vind je het nog lastig om dit te realiseren of wil je het graag uitbesteden aan experts? Dan kunnen wij jouw bijna perfecte website ontwerpen en maken. Je kunt ons hiervoor een mailtje sturen op [email protected] en dan komen we zo snel mogelijk bij je terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over de auteur.

Klaar om te groeien?

Plan dan nu (vrijblijvend) een telefoon- of videogesprek met ons in.

Bijna alle stappen voltooid... 95%

Op naar meer conversies!

Je krijgt 37 tips om meer conversies te genereren met je website en/of webshop!

ebook cro voorkant

37 tips voor meer conversies!

Download ons GRATIS e-book met 37 tips voor extra conversies op je website/ webshop!

ebook cro voorkant