Dofollow of nofollow gebruiken in jouw linkbuilding strategie? Wat werkt het beste en waarom?

dofollow of nofollow
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on reddit
Share on telegram

Om de verschillen tussen dofollow- en nofollow-links te begrijpen, moeten we eerst verduidelijken hoe linkbuilding werkt binnen SEO. Dofollow of nofollow links zijn essentieel voor jouw SEO. Om snel een goed beeld te krijgen bij linkbuilding, bekijk je onderstaande video, weet je al wat linkbuilding inhoud? Lees dan vooral snel verder!

The basics of linkbuilding

Linkbuilding zorgt op dezelfde manier dat elke nieuwe inhoud op je website de kans vergroot dat je door je doelgroep wordt gevonden, voor meer bezoekers en een betere positionering in Google.

Immers, wanneer het algoritme van Google zoveel interne en externe links identificeert die naar jouw pagina’s verwijzen, begrijpt het automatisch dat het zeer relevante inhoud moet zijn. 

Wat is een dofollow link

Dofollow links zijn links waarmee Google en andere zoekmachines naar jouw website of blog kunnen verwijzen. Dus elke keer dat er een dofollow-link naar jouw site verwijst, versterk je je autoriteit doordat zoekmachines zien dat andere sites, blogs en berichten jouw content relevant vinden.

Bijvoorbeeld: als wij bij Timmermans media op een blog een link naar een andere website gebruiken die dofollow is, wordt de pagina of blogpost die in de link wordt gebruikt door Google als relevanter gezien. Dit wordt versterkt wanneer meer websites naar deze pagina, of blogpost linken met dofollow.

Zorg er daarom ook voor, bij het invoegen van externe links op jouw pagina’s, dat deze afkomstig zijn van sites met een goede autoriteit. Dit is namelijk erg belangrijk voor de groei van de autoriteit van jouw website.

Wat is een nofollow-link?

Aan de andere kant zijn er links die je kunt invoegen, die niet door zoekmachines geïndexeerd worden. Deze worden nofollow-links genoemd. Ze verhogen de ranking in Google dus niet.

Nofollow-links hebben een HTML-tag die lijkt op  <a href=”https://www.website.com/” rel=”nofollow”> Link Text </a>. Deze tag dient als waarschuwing voor zoekmachines, zodat deze niet in aanmerking komen voor de rangschikking.

Gratis SEO tools zoals SEMRush kunnen externe nofollow- en dofollow-links indexeren, zo weet je dus of websites die naar jou linken wel de juiste link gebruiken.

Dofollow of nofollow herkennen met Semrush
Semrush SEO

Waarom laat iemand zijn eigen website of blog achter als nofollow?

Nu je de verschillen begrijpt tussen nofollow- en dofollow-links, vraagt ​​je jezelf misschien af ​​waarom sommige bedrijven en professionals ervoor kiezen om websites of blogs te laten linken met nofollow-links.

Dit zit zo. Als ‘’goede’’ websites met een hogere autoriteit met links naar jouw website verwijzen,  heeft dit een goede invloed op je SEO. Maar als ‘’slechte’’ websites met zeer lage autoriteit naar jouw website verwijzen, kunnen deze links jouw autoriteit bij Google verminderen.

Goede websites die hoog ranken in Google, hebben dus ook zeker nofollow-links.

Waar moet ik rekening mee houden bij een dofollow of nofollow linkstrategie?

De eerste stap is om erachter te komen welke bij sites je jouw inhoud vermeldt wilt hebben. Bij deze websites kan je dofollow links laten publiceren.

Zorg er wel altijd voor dat ze relevant zijn voor je bericht en dat ze er niet alleen zijn vanwege de extra link. Anders kunnen zoekmachines je pagina als spam beschouwen.

Als informatie niet zo relevant is, maar je denkt dat je een link nodig hebt voor bijvoorbeeld het genereren van extra bezoekers, is het beter om voor nofollow te kiezen. Zorg er ook altijd voor dat advertentielinks niet dofollow zijn.

Waar moet ik op letten bij het plaatsen van externe links op mijn website of blog?

Als je een link naar een andere website hebt en je wilt dat Google herkent dat je ernaar gelinkt hebt, dan moet je een dofollow-link gebruiken. Dit type link is handig voor zoekmachines, omdat het bots kan helpen een beter idee te krijgen van waar hun inhoud over gaat.

Dit geldt vooral omdat het vermelden van andere sites ook normaal is bij inhoud van goede kwaliteit. 

Wil je wel naar een andere site verwijzen, omdat je bijvoorbeeld een product of dienst wil adviseren. Kies dan voor een nofollow link. Google zal bij het volgen van de link namelijk advertenties tegenkomen en dan jouw content ook als advertentie gaan zien.

Waar moet ik op letten als andere websites naar mijn content linken?

Dofollow of nofollow links plaatsen? Timmermans media

Als dat gebeurt, denken sommige mensen dat je gewoon moet accepteren dat er wordt gelinkt, want hoe meer vermeldingen je op andere websites hebt, hoe beter, toch? Nee dat klopt dus niet!

Hoewel meer links een directe invloed kunnen hebben op de zoekresultaten van jouw pagina’s, kunnen links die afkomstig zijn van websites met weinig autoriteit en geloofwaardigheid, ook jouw autoriteit schaden. Daarom deze als nofollow te laten indexeren.

Maar het is niet iets om je zorgen over te maken, want  als links naar websites van derden nofollow zijn, zullen ze wel zichtbaar zijn voor mensen die de pagina bezoeken. Zo kan een nofollow link op een andere website naar jouw pagina toch een ​​bron van verkeer worden.

Een voorbeeld hiervan zijn bedrijven en professionals die hun links op Wikipedia plaatsen. 

Hoewel het verstandiger is om op Wikipedia voor nofollow linkjes te kiezen, kan het feit dat de link er is, ertoe leiden dat veel lezers Wikipedia naar jouw website komen. Op deze manier neemt het aantal bezoekers op jouw website toe, wat ook een van de rangschikkingsfactor van Google is.

Hoe krijg ik links naar mijn website?

Dit is een terugkerende vraag onder degenen die bezig zijn met het verbeteren van hun SEO.

Het is namelijk zo dat hoe groter het aantal vertrouwde sites naar jouw website verwijst, hoe groter de relevantie van jouw website voor zoekmachines wordt.

De eerste stap is om echt de beste inhoud over elk onderwerp te maken. Wanneer je echt relevante en nuttige inhoud publiceert, is er een grotere kans om goed te worden gepositioneerd in de zoekresultaten. 

Als gevolg hierop zullen ook andere websites naar jou gaan verwijzen als referentie voor het onderwerp dat je in jouw inhoud bespreekt. 

Om niet af te wachten tot andere actie ondernemen, is het mogelijk om zelf actief bezig te gaan met linkjes verzamelen. Een goede manier hiervoor is om zelf (gratis) inhoud te creëren voor blogs van derden, dit worden gast blogs genoemd. Sommige websites laten andere mensen voor hen schrijven, waardoor ze meer inhoud kunnen publiceren. In ruil daarvoor kan je links naar jouw website in het artikel invoegen.

Probeer dus gastposts te schrijven voor sites met een goede autoriteit en enige connectie met jouw segment. Als iemand een website heeft over veganistisch eten, heeft het geen zin om content te schrijven voor bijvoorbeeld een steakhouse. Let hier goed op!

Ook kan je actief jouw content promoten bij bijvoorbeeld nieuws sites. Deze kunnen dan weer een artikel schrijven over jouw content en ernaar linken. In de blog over de beste gratis SEO tools, staat vermeld hoe je jouw content onder de aandacht kan brengen bij deze nieuws sites.

Zullen wij anders jouw linkbuilding strategie en vindbaarheid in Google verbeteren?

We hopen dat dit artikel je heeft geholpen om met dofollow en nofollow links jouw linkbuilding strategie en daarmee de vindbaarheid van jouw website te verbeteren. Als je bovenstaand artikel begrijpt en wat meer kennis hebt over SEO, zal je een heel eind kunnen komen! Je kan ook onze andere uitgebreide blogs over SEO lezen.

Lukt het niet? Dan kunnen wij natuurlijk jouw linkbuilding strategie te verbeteren! Ook kunnen we je helpen met je gehele SEO strategie. Je kunt ons hiervoor een mailtje sturen op [email protected] en dan komen we zo snel mogelijk bij je terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over de auteur.

Klaar om te groeien?

Plan dan nu (vrijblijvend) een telefoon- of videogesprek met ons in.

Bijna alle stappen voltooid... 95%

Wil jij Google de baas zijn?

In ons e-book geven we unieke tips waarmee jij je website hoger in Google laat scoren. Wanneer je je naam en e-mailadres geeft, sturen we het e-book GRATIS op naar jouw e-mailadres!

ebook cover seo

Wil jij Google de baas zijn?

Download ons GRATIS e-book met unieke SEO tips.

ebook cover seo