9 Effectieve Writer’s Block Tips

schrijversblok tips
Leestijd: 15 minuten

Heb jij last van een writer’s block? Of voelt het alsof een creatieve blokkade je in de weg zit om mooie dingen te maken? Dat is vervelend… Niet alleen omdat je niks kunt schrijven, maar ook omdat het er vaak voor zorgt dat je motivatie weg wordt gedreven.

Zelf heb ik jaren ervaring met het schrijven van artikelen, en heb dit fenomeen dan ook ontzettend vaak mee ‘mogen’ maken. Om je te helpen heb ik mijn 9 beste writer’s block tips voor je op een rijtje gezet zodat jouw creativiteit weer lekker kan stromen.

Allereerst

Wat is de betekenis van writer’s block?

De betekenis van een writer’s block (ofwel schrijversblok) is het tijdelijke onvermogen van een schrijver of componist om tot schrijven te komen.

Het is een metafysische blokkade die ervoor zorgt dat er weinig tot niets uit je vingers komt. Ik gebruik bewust de term metafysisch omdat deze blokkade niet zichtbaar is en daarom misschien ook niet echt bestaat …

Sommigen mensen geloven dat een writer’s block een echte stoornis is. Anderen geloven dat het slechts een verzonnen staat van zijn is. Soms praten we onszelf bepaalde blokkades aan, of liggen de wortels van de blokkade ergens anders. We kunnen soms van een niet zo vruchtbare dag een niet zo vruchtbare week maken. 

Als je niet uitkijkt ben je maanden verder en zit je nog steeds vast in je writer’s block! Dat willen we natuurlijk niet. Daarom zijn wij er om jou te helpen.

Toegeven aan je schrijversblok/writer’s block is naar mijn idee niet altijd nodig. Je kunt jezelf namelijk een handje helpen om weer in een fijne, creatieve en productieve flow terecht te komen.

Ik denk dat de reden voor creatieve blokkades vaak zelf gecreëerd zijn. Door waar je aan denkt en wat je eet bijvoorbeeld. En dus kun jij je het vaak ook zelf oplossen! 

Misschien ben je wel enorm kritisch op jezelf en geef je jezelf daardoor een onveilig gevoel tijdens het schrijven? Of vergelijk jij jezelf met succesvolle schrijvers waardoor jouw eigen werk onnodig nietig voelt?

Of misschien wil je iets zijn (een schrijver) terwijl dit beroep niet écht bij je past? Gebrek aan interne motivatie is namelijk vaak de reden waarom dingen niet lekker lopen. 

Of schrijven is misschien zó belangrijk voor jou dat je het groter maakt dan het is. Het zijn slechts woorden op papier (of woorden op een scherm). Meer niet. 

Hoe dan ook, de oorzaak van jouw niet-productieve periode is misschien niet eens zo belangrijk. Wat het ook moge zijn, we gaan ermee aan de slag om de kansen op een lekkere werkflow te vergroten!

writer's block

Tip 1: Schrijf consistent en ontwikkel een schrijfroutine

Creativiteit is een vaardigheid én een gewoonte. Wanneer je een schrijfroutine voor jezelf inplant zou dit zomaar eens jouw writer’s block kunnen elimineren. 

Heel veel creatieve mensen werken het beste binnen de grenzen van hun routines. Mocht je geneigd zijn om met ‘de wind der inspiratie’ mee te waaien is het misschien toch handig om afspraken te maken met jezelf. 

Als het even windstil is gebeurt er namelijk niet zo veel. 😉

Het is daarom dus handig om met jezelf afspraken te maken om bijvoorbeeld een aantal dagen per week te werken aan je schrijfvaardigheden. Zo blijf je in beweging en kunnen je schrijfvaardigheden groeien. 

Een routine hoeft niet saai te zijn

De meeste mensen zijn gewoontedieren, ook creatievelingen. En binnen die gewoontes kun je ook de afwisseling uitnodigen. Je kunt je focussen op meerdere projecten tegelijk als je het saai vindt om elke dag aan hetzelfde te werken.

Schrijvers schrijven over het algemeen ook niet 8 uur op een dag. Misschien zijn ze wel bezig met hun vak, maar om écht 8 of 9 uur geconcentreerd te schrijven lukt bijna niemand

Jouw fulltime job hoeft je daarom niet te weerhouden om een succesvolle schrijver te worden. Wanneer je 30 minuten per dag vrijmaakt om te schrijven kom je al een heel eind.

Wanneer je alleen schrijft als je inspiratie voelt, zul je je writer’s block eerder in stand houden dan wanneer je dagelijks een kort moment pakt om even te schrijven.

Tip 2: Ga eropuit

luisteren van een podcast

Soms helpt het om juist even helemaal niet te schrijven. Doe iets wat je leuk vindt om te doen. Ga naar een tentoonstelling, naar de bioscoop, een toneelstuk, een concert of ga lekker uit eten. Of maak een mooie wandeling, een van mijn favoriete dingen. Whatever it may be.

Het zou zomaar kunnen zijn dat inspiratie je overvalt tijdens een van deze activiteiten. Ik ontvang vaak inspiratie als ik onderweg ben. Er is iets met de wind en de natuur waardoor ik nieuwe ideeën ontvang.

Probeer er voor jezelf achter te komen wanneer en waar jij het meest ontvankelijk bent voor inspiratie en doe er je voordeel mee! Met al deze nieuwe ideeën kun je weer even verder. 

Tip 3: Creëer een fijne schrijfplek 

Het is ook handig om de juiste atmosfeer voor jezelf te creëren. Dit is iets wat ik lang heb onderschat, misschien jij ook?

Als ik in een productieve flow zit kan ik overal werken, zelfs in een varkensstal. Maar wanneer ik niet zo lekker in mijn vel zit is het belangrijk om mijn werktafel enigszins ordelijk te houden.

Het zijn vaak de momenten dat ik juist géén zin heb om mijn spullen te ordenen. Vaak is het dan het meeste nodig. Om lekker te werken heb je rust en ruimte nodig. Als er geen rust in je lijf zit kun je je omgeving wel wat rustiger maken. Dit helpt echt.

Wat misschien handig is, is om je werkplek na elke schrijfsessie netjes achter te laten. Zo help je jezelf om de volgende keer lekker van start te kunnen gaan.

Tip 4: Wees niet te streng op jezelf

De innerlijke criticus … Die kennen we allemaal wel, toch? Het is lastig om een ​​schrijver te vinden die niet geterroriseerd is geweest door zijn eigen innerlijke criticus.

Wat de meest succesvolle schrijvers met elkaar gemeen hebben, is het vermogen om hun innerlijke criticus te erkennen en direct weer vooruit te gaan. 

Wanneer je je eigen kritiek op een constructieve manier benadert kun je er echt wat mee. Wanneer het aan je zelfvertrouwen knaagt is het nodig om wat vriendelijker naar jezelf te zijn. 

Soms helpt het om je eigen werk en je eigen proces te benaderen als het werk van een vriend. Zou je dit ooit afkraken? Waarschijnlijk niet.

Tip 5: Marathon versus sprint

schrijven van content

Wat ook een enorme hulp kan zijn is om je proces te zien als een marathon in plaats van een sprint. Ren je een spint dan ligt de nadruk op de gelopen tijd.  

Bij het rennen van een marathon ligt de nadruk op het uitlopen van de marathon. Dat doel op zichzelf is al een hele opgave!

Wanneer je last hebt van een writer’s block zou het kunnen zijn dat je je blindstaart op je kortetermijndoelen. Waarom moet je blog er NU goed uitzien? Geef jezelf de tijd.

Wanneer je elke dag al een beetje schrijft, ook al is de kwaliteit van je schrijfwerk nog niet daar, ben je al flink eind onderweg.

Het is soms handig om jezelf te herinneren dat je geen sprint aan het rennen bent, maar een marathon. Deze gedachte geeft je misschien wel de nodige ruimte.

Tip 6: Begin niet bij het begin

Verreweg het meest intimiderende gedeelte van schrijven is … het begin. Zeker als het gaat om de grotere stukken tekst.

In plaats van te beginnen bij het begin kun je ook proberen om in het midden van je blog/verhaal/artikel te duiken. Misschien maakt deze methode de hoge drempel wel wat lager?

Probeer het eens, het is natuurlijk voor iedere schrijver weer anders. Zit je midden in een writer’s block is het in ieder geval wel de moeite waard om hiermee te experimenteren.

Tegen de tijd dat je terugkeert naar het begin, ben je sowieso lekker opgewarmd of zit je weer lekker in een goede schrijfflow!

Instagram post

Tip 7: Internet detox

Het zou ook kunnen zijn dat je een beetje overprikkeld bent. Misschien zit jouw spons helemaal vol met informatie zonder dat je het in de gaten hebt.

Dit is vaak het geval bij mensen die leergierig zijn en continu willen leren. Of bij social media junkies. 😉

Een auto heeft ook een maximum aantal liters aan brandstof totdat de tank overstroomt. Misschien helpt het om je eigen systeem ook zo te zien. 

Je bent misschien gewend om continu online te zijn om op de hoogte te zijn van … Van wat eigenlijk? 

Het is fijn om jezelf te blijven ontwikkelen en het internet is een ware uitkomst voor het uitbreiden van je kennis. Maar probeer aan te voelen wanneer jij je taks hebt bereikt.

Soms is het lastig om aan te voelen wanneer je iets te veel hebt geconsumeerd. Het helpt dan om een dagdeel zonder internet door te komen. Om simpelweg te kijken wat dit met je doet. 

Het zou zomaar eens kunnen zijn dat dit je de nodige rust geeft om weer lekker aan de slag te gaan met je schrijfwerk. 

Voor de social media junkies onder ons (no offense): afkicken is niet comfortabel. Groeien is ook niet comfortabel. Je ‘comfortzone’ is niet echt je vriend als je wilt groeien. 

Het gaat je lukken als je weet waar je het voor doet. Kijk niet naar wat je verliest maar naar dat wat je wilt bereiken. 🙂

Tip 8: Schrijf zoals je spreekt en spreek zoals je schrijft

Misschien vind je het lastig om de juiste tone of voice te vinden en creëert dit die vervelende blokkade? In dat geval is het een idee om te schrijven zoals je spreekt. Dus wanneer je graag op een persoonlijke of zakelijke manier schrijft, moet je dat ook doen.

Dit maakt het makkelijk om de woorden en zinnen uit je hoofd op papier (of je scherm) te verplaatsen. Het zou zo kunnen zijn dat je gaandeweg de geschikte tone of voice vindt. 

Tip 9: Zoek de oorzaak van je blokkade 

Een writer’s block komt vaak voort uit een probleem dat iets dieper ligt dan eenvoudig een gebrek aan inspiratie. Dus laten we wat dieper graven. Waarom zit je vast?

Ben je je zelfvertrouwen ergens kwijtgeraakt? Misschien heb je zo lang niet meer geschreven dat het beginnen aan de eerste zin voelt als een enorme opgave?

Misschien ben je überhaupt moe, overwerkt en uitgeput? Dan is het belangrijk om dat eerst aan te pakken voordat je jezelf in allerlei bochten gaat wringen. 

Kijk vooral ook eens naar je ‘diaita’. Dat is Grieks voor je ‘manier van leven’. Klinkt als het woord dieet, toch? 

Misschien eet/drink je te veel suikers of drink je te veel alcohol? Ik kan je uit eigen ervaring zeggen dat dit onderhand de grootste energie- en creativiteitzuigers zijn die er bestaan!

Het is soms moeilijk om uit bepaalde gewoontes of verslavingen te kruipen, maar het loont de moeite om ermee te experimenteren. You can do it. 🙂 

Elk van de bovengenoemde problemen heeft natuurlijk weer een andere oplossing. Maar als je de wortels van je probleem kunt herkennen kun je er ook wat aan doen.

Heb je nog niet genoeg gekregen van onze 9 tips? Dan raad ik je aan onderstaande video nog eens te bekijken!

En tot slot …

Er is meestal geen magische truc of snelle formule als het gaat om het overwinnen van een writer’s block. 

Deze writer’s block tips helpen mij in ieder geval wel tijdens mijn creatieve processen. Hopelijk helpen ze jou ook om een betere schrijver te worden.

Het blijft continu zoeken naar een fijne, productieve flow. Probeer er de lol ook van in te zien als het even niet lukt. Waar we het positief kunnen beïnvloeden doen we dat, en soms lukt het gewoon even niet. Dat is ook oké!

Zullen wij het voor je doen?

Wil je jouw teksten laten schrijven door Google door Timmermans Media? Neem dan contact op met ons door een e-mail te sturen naar info@timmermansmedia.nl of te bellen naar 073-2080036. We vertellen je dan graag meer over de mogelijkheden en prijzen.

Heb je vragen, of wil je graag jouw ervaringen over dit onderwerp met anderen delen? Laat dan hieronder een reactie achter. Wij zullen er alles aan doen om op je vraag of opmerking te reageren.

PS: Wil jij nog meer te weten komen over marketing? Wordt dan lid van onze besloten Facebookgroep. Het is gratis voor ondernemers die samen met andere ondernemers hun marketing willen verbeteren.

Over de auteur.

Matt Timmermans

Matt Timmermans

Matt heeft Timmermans Media in 2018 opgericht als webdesign bureau. Nadat hij zijn marketing studie in 2020 had voltooid, ging hij full-time aan de slag als ondernemer en marketeer. Naast het schrijven van blogs op Timmermans Media, verzorgt hij ook de content marketing (cryptocurrency), SEO en webdesign voor verschillende bedrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populaire artikelen.

Klaar om te groeien?

Plan dan nu (vrijblijvend) een telefoon- of videogesprek met ons in.